Имуностимулиращите препарати не са панацея

деца дете
Снимка: Istock

Детето тръгва на ясла/градина и най-честият родителски въпрос е „Какво да дам за имунната система, за да не боледува детето?“. Ако имаше такова чудодейно средство, нямаше да има болни деца. Детето може да е здраво само по три начина - правилно отглеждане, закаляване и добри гени. Първото включва здравословно, пълноценно хранене, достатъчно сън, движение и най-важното - любов и спокойствие в семейството. Но вместо това, постоянно наблюдаваме деца още в количките с телефон в ръка, а по-големите не се разделят с електронните играчки дори и през нощта. 

Храненето е в крайности - или пица и подобни, или безпричинно отстраняване от менюто на мляко, месо, хляб (глутен) и изобилие на „суперхрани“, чужди на нашата кухня.

Детският организъм усвоява най-пълноценно храните, отглеждани на родна почва, за тях има съответните гени и ензими. Всичко останало са хипстърски напъни.

деца дете
Снимка: Istock

А закаляването е почти неизвестно по българските земи, най-големият ни кошмар е настинката, дори да е лято.

Преди дни температурите спаднаха от 33 на 28 градуса и на клетите дечица им се сложиха якенца, чорапки… Не дай Боже да излезе лек ветрец и паниката е пълна: количките се покриват с пелени, нищо, че вътре става 40 градуса, слага се още един кат дрехи… Да, децата ни ще боледуват, те са изнежени, незакалени и най-страшното е, че няма сила, която да промени това отношение, вкоренено поколения наред. Наследствеността (гените) също има значение, но тя може да се промени значително при правилно отглеждане.

Има вродени или придобити имунодефицитни състояния, които изискват специфично лечение от опитни имунолози. В тези случаи се налага лечение с имуномодулиращи препарати спрямо имунния дефицит. Тези състояния, за щастие, са съвсем малко, в повечето случаи причината за често боледуващи деца е прозаична: среща с вирусите при постъпване в детски колектив, където, отгледаното в сравнително стерилна среда в семейството дете, попада сред десетки деца и лесно се заразява. Роля играят и стресът от новата обстановка, раздялата с родителите, новите правила и т.н.

деца дете
Снимка: Istock

Разбираемо е родителите да търсят средства против разболяване, освен за здравето на детето, притесненията са и за отсъствията от работа.

Трябва дебело да се подчертае, че здравото дете без тежки хронични заболявания не се нуждае от никакви добавки за имунната система.

Всички те са хранителни добавки, а не лекарства. Което означава, че никой не гарантира какво има в тях, защото не подлежат на контрол от агенцията за лекарствени средства. За да се пусне на пазара, всяко истинско лекарство преминава през клинични проучвания, които отнемат няколко години и струват много скъпо. С хранителните добавки това не се случва.

деца дете
Снимка: Istock

Рекламата е агресивна и ни се втълпява, че ако не дадем такова средства на детето, лошо ни чака. Всъщност, положението може да се влоши от неподходящи средства. Въпреки постиженията на имунологията, имунната система все още не е разкрила докрай своите тайни. Всяко издевателство върху нея крие рискове, да не забравяме, че едни от най-тежките заболявания са автоимунните. При тях имунната система се обърква и атакува собствените си клетки. Разумно ли е да се рискува, когато просто можем да закалим детето още от раждането?

И да го подпомогнем в борбата с болестите с природни средства – мед, прополис, рибено масло, черен бъз, чесън, истинско кисело мляко с естествени пробиотици, антиоксиданти /малини, боровинки, къпини и всички плодове/, билки като лайка, шипка, градински чай (салвия), бъз, мащерка. Не тъпчете детето с рекламирани продукти, обещаващи чудеса, посъветвайте се с педиатъра, той най-добре знае какво е нужно на вашето дете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти