Имате ли приятелка, която навършвайки 40, решава да тръгне на фитнес, въпреки че никога не го е правила...

Имате ли приятелка, която навършвайки 40, решава да тръгне на фитнес, въпреки че никога не го е правила...
Снимка: iStock

Светла Тодорова

Имате ли приятелка, която навършвайки 40, решава да тръгне на фитнес, въпреки че никога не го е правила... променя прическата и гардероба си, прави татуировки, започва ново хоби, увлича се по екстремни преживявания, посещава пластичен хирург, намира си млад приятел... със сигурност да. Вероятно повечето от нас са преминали през своята малка или голяма криза около 40-те, изразяваща се в нещо необичайно или ново в ежедневието.

Дали заради усещането, че младостта постепенно отстъпва пред по-зрелите години и няма да сме така привлекателни, или заради прекомерното фиксиране в това да бъдем здрави... при някои от жените да започнат да спортуват е начин да преминат през този период уверено и със самочувствие.

Може би сте чували израза „младостта може, но не знае... старостта знае, но не може”. 40-те са точно това многоточие между двете фрази, възрастта, в която и можем и знаем и имаме житейския опит уверено да следваме целите си.

f
Снимка: iStock

Дали искаме, или не, годините си вървят и за да бъдем в групата на добре изглеждащите 40 годишни жени, трябва да съобразяваме все по-стриктно с начина си на живот. Тялото неизбежно се променя и освен да бъдем подготвени психически за това, е добре да се погрижим за него със спорт и физическа активност, подхождайки внимателно и отговорно към това.

Дори никога да не сте тренирали, не е късно да започнете и на 40. Физическата активност и спортът, независимо на каква възраст сме, неизменно оказват своя положителен ефект върху нас. Ускоряваме метаболизма, увеличава се мускулната маса и костната плътност, подобряваме хормоналната среда, намаляме мазнините и така трудните за сваляне килограми.

f
Снимка: iStock

Подбирането на правилната за нас физическа активност и постоянството в това, което спортуваме, неименуемо ще окажат положителен ефект не само върху физиката, но и върху психическата ни стабилност и уравновесеност. Спортът доказано действа срещу депресивните и потискащи състояния. Ендорфинът, който отделяме по време на физическа активност, повдига настроението и тонусът ни, намалява стреса от забързаното ежедневие, прави ни по-балансирани, спокойни и уверени в собствените възможности, а какво по-добро от едно стабилно самочувствие.

f
Снимка: iStock

Здравословният хранителен режим, включващ много пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини и достатъчно протеин, добрият сън и възстановяване, спортът и позитивните емоции са средствата, които ще поддържат нашия „здрав дух в здраво тяло” - познатата ни латинска сентенция на Ювенал, която както ни учи историята е част от отговора на автора на въпроса – „Какво да желаят хората от живота”. А какво повече да желаем от живота, освен на първо място здраве, силно и функционално тяло, емоционална и психическа устойчивост независимо от това на каква възраст сме. Всичките ни цели и желания могат да бъдат реализирани единствено и само ако сме на първо място здрави!

f
Снимка: iStock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти