Японското бижу в градината, което през есента се превръща в същински цветен разкош

дърво
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

Японският клен е едно от най-предпочитаните дървета, използвани в озеленяването.

Атрактивността му се дължи на  малките размери, красивата форма на листата и короната и невероятните му цветове – от наситено златно до пурпурно червено.

Изключително ефектен е като солитерно растение или за цветен акцент в градината.

дърво
Снимка: Thinkstock

Acer palmatum, наричан палмолистен или японски клен, принадлежи към сем. Aceraceae - Яворови (Кленови). Представлява храст или ниско дърво с височина до 8 метра, със заоблена корона. През есента се обагрят в червено.

Произхожда от Япония и Корея. Взискателен е към почвените условия, бавнорастящ и средностудоустойчив. Размножава се чрез семена.

Въпреки че японският клен е по-толерантен към високи температури от повечето кленове, той се нуждае от сянка,  в противен случай листата му изгарят, започвайки от периферията.

Ако обаче са на твърде дълбока сянка, червенолистните сортове не могат да постигнат така характерния си интензивно червен цвят. Предпочита леко кисели, песъкливи почви, с не високо количество органична материя. Изберете му защитено от вятъра място.

Съществуват около 300 разновидности на японския клен - от миниатюри за алпинеуми до големи дървета, с огромно разнообразие на листата, цвета и размера. Повечето от тях се нуждаят от присадки и специални грижи, за да запазят характеристиките си.

дърво
Снимка: Thinkstock

Видът е доста богат на форми като едни от най-красивите са:

- Atropurpureum – с 5-делни листа, тъмночервени през целия вегетационене период, напр. Blood Good

- Dissectum – с 5-9-делни зелени листа, дълбоко разсечени до основата и отново дълбоко разсечени. От този вариатет са Crimson Queen, Inaba Shidare.

- Ornatum – по форма приличат на листата на var. dissectum, но са червено обагрени.

Има и форми със зелени листа, които на есен превръщат храста в жълт, оранжев или червен облак. А сортът Sango Kaku акцентира и с червено обагрените си стъбла в зимната градина.

Независимо коя корона или форма и цвят на листата на яонския клен изберете, вие ще имате едно истинско бижу в градината.

дърво
Снимка: Thinkstock

Още съвети за озеленяване:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти