Я да вземем да дадем…

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Веднъж прочетох един коментар относно йога практиките ми, които водя.

Беше нещо от сорта "Ей, тая докъде стигна да води уроци за 5 лв....". Преди някой да ми плати 5, 10 или повече за часа, са минали 20 години, в които аз съм давала по 5 лева няколко пъти седмично.

Много добре разбирам откъде идва този тип мислене. Свикнали сме да правим оценки за труда на другите. Той винаги е неоценен или надценен. А щом ние даваме нещо, то да бъде задължително добре платено. И ако може предварително.

Често чуваме израза "Я да вземем да дадем... На децата, на възрастните хора, на лекарите, учителите…". И той някак си е станал характерен и за отношението ни към околните.

Но не в това е въпросът. Срамно ли е да правиш нещо за малко пари, или безплатно?

Йога е споделяне. И без тези 5 лева бих водила курсове. Това е и времето, в което аз правя йога.

Да споделям опита си в тази област е удоволствие за мен, надявам се и за всички, които посещават курсовете ми. И отново продължавам да влагам средства, за да обогатявам знанията си в тази област. Продължавам да посещавам курсовете на други инструктори, на мои учители.

Ако някой е посещавал практиките на Венцислав Евтимов в НСА сигурно си спомня, че събираше символичната такса от 2-3 лева в картонена кутия до изхода на залата без да брои хората (които винаги бяха над 100) и да гледа на тях като подвижни доларчета.

Уважавам хората, които правят нещо първо със сърце, а после за пари. Те винаги оставят следи!

Да се върнем към моите 5 лева. Да, такава беше цената за всеки, който идва за първи път на курсовете ми. Всъщност и 5 лева не бих взела от човек, който не е останал доволен или виждам, че не се справя. Няма да ви занимавам с това колко струва наема на хубава, уютна зала. Но повярвайте - няма нищо по-хубаво от това да даваш. И когато подходиш към нещо с такава нагласа, то винаги ще ти се отблагодари.

Най-малкото с усмивка!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти