И номинираните са... ранните претенденти за Оскарите

И номинираните са... ранните претенденти за Оскарите
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Георги Петров

Отново е това време от годината. Филмовият календар следва ясна и традиционна структура всяка година и с нея до голяма степен олицетворява Холивуд и американската киноиндустрия – непроменлива, не дотам оригинална, но регулярно произвеждаща социално, емоционално и сетивно ангажиращи произведения на седмото изкуство.

Идва време да разгледаме дали сред тазгодишните претенденти за големите филмови награди има такива ленти. 

Вижте кои са ранните фаворити за "Оскар" тази година ТУК >>> 

Подбрал съм филми, които дотук са получили възторжени отзиви от критиците на фестивали, или пък се очакват с нетърпение и са предшествани от големи PR кампании, чиято цел са именно награди. Ще посоча по три фаворита от основните категории, които се радват на най-голям публичен интерес, и ще ги представя в не повече от две изречения.

Къде живее Мерил Стрийп 

Ако лятото е предназначено за високобюджетните касови хитове, които преследват финансови постъпления от порядъка на стотици милиони долари, късната есен и зимата принадлежат на „престижните“ филми. Тяхната задача е много по-деликатна.

В много от случаите, те са също толкова комерсиални, колкото летните блокбъстъри – просто целта им не е масово одобрение под формата на много пари, а златни статуетки, които се дават от шепа високообразовани стари сноби, много от които отдавна са изгубили контакта си с пулса на времето, в което живеят, и с попкултурата.

Затова и често лентите, които отнасят наградите за най-добър филм, оставят по-краткотраен отпечатък върху историята на киното от прелитаща муха през сградата на Американската филмова академия.

Отново тъжни новини за австралийския актьор Хю Джакман

Кой днес си спомня „12 години робство“, победителят на наградите „Оскар“ преди няколко години?

Кой изобщо някога ще си спомня тазгодишният победител „Лунна светлина“ с нещо друго, освен с грандиозния гаф на самата церемония, при който получателите на статуетката първо бяха объркани?

Тези два филма са съвършени представители на голяма група от фаворитите за „Оскар“ – безкрайно претенциозни, фокусирани върху социални проблеми от историята или настоящето и болезнено неоригинални в посланията си върху тези проблеми, които обикновено са ограничени до гръмки и сълзливи призиви за толерантност.

Вижте кои са ранните фаворити за "Оскар" тази година ТУК >>> 

Факт – толерантност във всички общества трябва да има и отсъствието на такава трябва да се порицава. Иска ми се само да не превземаше тематично претендиращите за „Оскар“ филми всяка година.

Паметната реч на Ема Уотсън от наградите на MTV: "Възможността да използваш въображението си не бива да има граници!"

 

Don't let fear or insecurity stop you from trying new things! Believe in yourself! Inspired by @must_act 💚

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep) on

Иска ми се само да има малко повече филми като „Ла Ла Ленд“, които да говорят със своя тон и своите теми както на бели, така и на черни; както на млади, така и на стари; както на хората, отишли да видят стопляща сърцето романтична история, така и на хората, отишли да видят старомоден жанров филм, пресъздаден до техническо съвършенство с изразните средства на модерното кино от творец като Деймиън Шазел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти