Хю Джакман – най-великият шоумен в света!

Хю Джакман
Снимка: Getty

Включени прожектори, вихър от цветове, музика и танци; сумрак, свистящи оръжия, пръски кръв и бесни крясъци. Широко усмихнат, съвършено избръснат красив мъж в червено сако размахва шапката си във въздуха, докато приветства публиката с песен; мускулест мъж по риза с буйна брада и изкривено от ярост лице ликвидира враг след враг с остриета, стърчащи от кокалчетата на пръстите му, докато разсича въздуха с гневния си рев.

По-контрастни картини трудно могат да се обрисуват с думи, нали? Трудно могат и да съществуват два филма, които да са по-различни от „Най-великият шоумен“ и „Логан: Върколакът“. И звучи невероятно, почти непосилно един и същи актьор да е главното действащо лице и в двете описани в горния параграф картини, и в двата филма. Вероятно наистина е непосилно за 99% от професионалното актьорско съсловие на планетата. Но не и за Хю Джакман.

През изминалата година австралиецът порази милиони очи и уши в зрелищния мюзикъл „Най-великият шоумен“, в който изигра реално съществувалия американски цирков магнат Ф. Т. Барнъм, и разби още повече сърца в съкрушителното си прощално представяне в ролята на Върколака в „Логан“ на режисьора Джеймс Манголд.

След като изигра легендарния супергерой цели седем пъти в главна роля и направи кратки екранни появи като персонажа в още два филма, Джакман най-после се сбогува с Върколака, но ако полярно разнопосочните му и все пак еднакво изумителни екранни представяния от 2017 година са каквато и да е индикация, на нас ни предстои тепърва да чуваме още за него и за актьорските му способности.

Днес може да е трудно човек да повярва, че в началото на кариерата си Джакман не е имал кой знае какви амбиции да се изявява на големия екран. След като получава бакалавърската си степен по връзки с обществеността, австралиецът се записва в едногодишен курс по актьорско майсторство, който стартира кариерата му.

Дори тогава Джакман се интересува най-вече от възможността да играе в театъра и акцентира върху сценичния си стил, пеенето и танците. Новоизлюпеният тогава актьор даже отказва роля в австралийския сериал Neighbors, през който са преминали почти всички известни австралийски екранни изпълнители, сред които Ръсел Кроу и Никол Кидман.

Повратна в живота и кариерата на Джакман се оказва 1999 година. Тя започва с „най-унизителните 45 минути“ в живота на актьора, по негови собствени думи.

Джакман се оказва водещ на телевизионното предаване, което отразява посрещането на 1999 година от централния площад в Сидни. Екипът му погажда подъл и безспорно много забавен номер, след като изгаря четирите страници със статистики и любопитни факти във връзка с фойерверките в полунощ, и Джакман се оказва принуден да пелтечи небивалици относно това колко „цветно“ и „експлозивно“ е светлинното шоу в продължение на почти цял час.

По-късно същата година, по ирония на съдбата, Джакман получава ролята на живота си. Австралиецът е избран да играе Върколака в първия и оригинален „Х-Мен“ филм на Браян Сингър в последния възможен момент – цели три седмици след началото на снимачния процес. Първоначалният избор на студиото е далеч по-известният по това време сънародник на Джакман, Ръсел Кроу, който отказва ролята и лично препоръчва Джакман на Fox.

Студиото обаче не пожелава да повери ролята на не дотам известен австралийски театрален актьор и първоначално се обръща към шотландеца Дъгрей Скот. Той приема, ала продължителните снимки на „Мисията невъзможна 2“, където Скот играе безславно убития от Том Круз злодей, променят плановете на Fox. В крайна сметка Джакман се оказва в ролята на Върколака и останалото, както казват хората, е история.

Актьорът бързо се приспособява към нетрадиционното дотогава амплоа на екшън герой и на филмова звезда. За щастие на милионите фенове на Върколака, Джакман категорично отказва да приеме своя герой просто като регулярен източник на приходи, а го проучва в дълбочина и винаги полага максимални усилия, за да изглежда и звучи максимално автентично в ролята.

Междувременно кариерата му не спира да прогресира и в други посоки. Австралиецът очарова кинопубликата в „Престиж“ на Кристофър Нолан, „Фонтанът“ на Дарън Аронофски и епосът „Австралия“ на Баз Лърман, разтърси зрителите с драматичното си превъплъщение в „Затворници“ на Дени Вилньов, извоюва си номинация за „Златен глобус“ за романтичната си главна роля в „Кейт и Леополд“ и получи номинация за „Оскар“ за изпълнението си като Жан Валжан в мюзикъла „Клетниците“.

В наши дни Хю Джакман вече е ветеран в седмото изкуство и е акумулирал филмография, която може да ви държи заети  и заинтригувани доста поредни вечери, дори да решите да изгледате само изброените заглавия в горния параграф.

През изминалата 2017 година той се наслади на някои от най-големите успехи в кариерата си – съжалявам, ако някой е смятал, че титлата му „Най-сексапилен мъж на планетата“ за 2009 година всъщност е най-важният трофей в живота му. „Логан“ и „Най-великият шоумен“ го представиха като всеможещ актьор без слаби страни и вероятно най-добрият в света в професията си към текущия момент.

За съжаление, „Оскар“-и се дават за по една конкретна роля. Точно и затова през сезона на наградите Джакман по всяка вероятност ще остане в сянката на легендарния Гари Олдман, който е фаворит за наградата с изключителното си изпълнение като Уинстън Чърчил, но австралиецът има много по-важни трофеи от златна статуетка на стената си.

На нея висят ноктите на Върколака и костюмите на Жан Валжан и Ф. Т. Барнъм, а с тях идват уважението на стотици критици и, по-важно от всичко, любовта на десетки милиони фенове по целия свят.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти