Хелоуин и маските, които носим в ежедневието си

Хелоуин маска костюм Жокера
Снимка: iStock

Ура! Дойде любимият ни Хелоуин! Време е да се гримираме страшно и да си сложим маските! Сякаш не ги носим и през останалото време от живота си. Забелязвам, че тоя ден е като някакъв вирус, особено сред по-младите хора, а честно казано не разбирам защо.

За християнските празници не съм долавял чак такова вълнение. В нашия блок децата днес ще обикалят по къщите и ще им даваме бонбони, за да не ни сторят пакост! Добре де, децата са си деца, нека се радват. Техните съзнания са чисти като сълзи. Те искат да им е весело и съвсем не са виновни. Вина имат родителите им, които така ги възпитават – че Хелоуин е фактор, а Гергьовден – даденост. Дано сте разбрали какво имам предвид.

хелоуин
Снимка: Thinkstock

Чудно ми е просто, защо е целият тоя култ към обичай, който не е наш. И веднага се сещам за тая стара приказка – щом е американско, значи е хубаво. Дай на българина чужди празници, чужди ритуали, чужди поводи за радост и той ще се радва. Кукерите не са ни интересни, за разлика от тиквените фенери!

тиква хелоуин
Снимка: Thinkstock

Хайде, нека не звуча като краен песимист, какъвто съм, и все пак – нека всеки си празнува каквото му е на сърце. На мен ми се ще да изляза за малко от този контекст и да ви поговоря за друго. Онзи ден гледах филма „Жокера“. Брилянтно изиграния от Хоакин Финикс персонаж надали има нужда от коментар, той просто е влязъл в кожата му, дълбоко навътре, под последния пласт на драматизма, където всъщност трябва да бъде. Мисълта ми е, че там метафората е същата – тъжният клоун, който се превръща в зъл герой, защото никой не го разбира. Защото е отхвърлен от всички и унижаван. Никога няма да забравя смеха му, напоен с трагизъм, който отекваше в различните сцени. Смехът на онзи, на когото никак не му е смешно.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joker Movie (@jokermovie) on

Такова ми е отношението към Хелоуин – хем странно, хем учудено, хем малко тъжно. Сигурно съм консервативен. Сигурно грешката е в моя телевизор. Може и да не е. Ще ви кажа само едно за финал и така ще завърша: вместо да търсим поводи да си слагаме маски, най-добре е да намерим повод да ги свалим. И не да се гримираме страховито, за да прогоним страха, а да се изправим лице в лице с него. Да му се противопоставим. Да бъдем истински. Такива каквито сме дошли на тази планета. Такива каквито някога ще си идем.

Извинете ме, ако текстът стана твърде нравоучителен и сериозен. Не ви карам да мислите като мен. Обратно – мислете каквото искате. Знаете колко ви обичам. До скоро!

Хелоуин маска костюм череп жена
Снимка: iStock

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти