Грипът идва: ефикасни ли са противогрипните ваксини

настинка грип
Снимка: Thinkstock

В Българият броят на хората, които си поставят противогрипна ваксина, е много малък – около 4-5% от населението. За разлика от някои европейски страни, където около 40% разчитат на тази профилактика на грипа. Причините са ниската информираност, цената (около 20 лв. за актуалната ваксина), страхът от странични реакции и разбира се, антиваксиналните настроения.

Какви са тревогите относно противогрипнте ваксини и защо хората отбягват ваксинацията?

Някои хора твърдят, че и след ваксиниране са боледували през зимата. Причината е, че ваксината ни пази САМО от грип като помага организмът да изработва антитела срещу четирите предполагаеми според СЗО щама на грипния вирус. Всички останали вируси (над 100) и бактерии ще ни атакуват и може да се разболеем.

грип настинка
Снимка: Thinkstock

Погрешно се смята, че всяка настинка е грип и оттам идва недоверието в профилактиката чрез ваксиниране. Понякога се появява нов, непредвиден щам и тогава се оказва, че ваксинирането е било излишно.

През последните 20 години това се случи 1 път и някои от ваксинираните се разболяха от грип.

Друга причина за възможно разболяване от грип въпреки ваксинацията е, че антителата се образуват 2-3 седмици след ваксинирането. Тоест, ако в този период човек се зарази с грип, ще се разболее, а не, че ваксината е неефективна. Пикът на грипа обикновено е декември-януари, затова сега е времето за ваксина (октомври-ноември), преди грипната вълна.

грип настинка
Снимка: Thinkstock

Самата ваксина може да ни разболее от грип, е другият страх на хората. Това не може да стане, ваксината съдържа инактивирани повърхностни антигени на грипния вирус, а не самия вирус.

Може да доведе до странични реакции. Както при всички ваксини е възможно да се наблюдават леки местни реакции – зачервяване на мястото на убождане и лек оток, както и общи – отпадналост, ниска температура, които преминават без лечение за 2-3 дни. Това се случва сравнително рядко – под 5% от имунизираните. Важно условие е човек да е здрав в момента на ваксинирането.

грип настинка
Снимка: Thinkstock

Ваксината не е 100% гаранция, че няма да се разболеем. Вярно е, но е сигурно, че при евентуално разболяване то ще протече по-леко и без усложнения като менингит, пневмония и т.н. Както впрочем при всички ваксини, целта е да няма тежки усложнения.

В момента по аптеките се намират две четиривалентни противогрипни ваксини, едната може да се прилага и при деца. Ако детето не е ваксинирано досега с противогрипна ваксина и не е боледувало от грип, се препоръчват две ваксинации през 30 дни, за всички останали ваксината се прилага еднократно.

грип настинка
Снимка: Thinkstock

Грипът е най-тежко протичащата вирусна инфекция с тежки усложнения като пневмония, синузит, отит, менингит, сърдечни усложнения.

Очаква се здравите, млади хора лесно да се преборят с грипа, но невинаги е така. Най-застрашени естествено са възрастните, хронично болните, както и малките деца с незрял имунитет, за които грипът е сериозно изпитание. За тях ваксината е разумен начин за профилактика.

грип настинка
Снимка: Thinkstock

Още за здравето:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти