Големият Джони Деп на 57: Една легенда на кръстопът

джони деп
Снимка: Getty/Gulliver

При все още масово затворени киносалони по целия свят заради продължаващата пандемия от коронавирус, е трудно човек да мисли в по-далечна перспектива за филмовата индустрия. Не е ясно как точно ще продължи нейното развитие и с какви темпове. От това, разбира се, ще бъде засегнато и личното и професионално развитие на много от любимите ни филмови звезди.

А малко звезди в момента са в по-несигурно положение от днешния звезден рожденик, Джони Деп. След като през последните няколко години се превърна в обект на обвинения в домашно насилие от бившата си съпруга Амбър Хърд и в непрофесионално отношение, а редица от проектите му записаха критически и комерсиален неуспех, екранната легенда е изправен пред важен кръстопът.

Правилната посока пред него е съвършено ясна, но е не дотам ясно дали Деп има желанието и силата да я поеме. Преди около две години, през 2018-та, актьорът даде смайващо интервю, в което откровено призна за проблемите си с алкохола и наркотичните субстанции пред журналист на списание Rolling Stone, на когото дори е предложил хашиш в хода на срещата им.

В същото интервю Деп заяви, че е „обидно“ някой да твърди, че е харчил по 30 хиляди долара на месец за вино... защото е харчил по много повече. Актьорът призна още, че в последно време е трябвало репликите на снимачната площадка да му се подават през скрити слушалки, тъй като не ги е научавал. Именно тогава разводът на Деп с Амбър Хърд бе в разгара си и актьорът бе изправен пред – да, повярвайте – сериозни финансови проблеми.

По това време репутацията му бе толкова влошена, че феновете на света на „Хари Потър“ изказаха масово неодобрение от факта, че обвинен домашен насилник е получил главната роля на злодея Гелърт Гринделвалд в поредицата „Фантастични животни“. В наши дни третата част от въпросната поредица е в процес на подготовка за снимки, а Деп сякаш си е възвърнал част от добрата воля на зрителите.

Как стана това? Ами с помощта на много силен екип от адвокати. В двете години, изминали от критичния момент в живота и кариерата на Деп, описан в по-горните параграфи, актьорът усърдно работи върху възстановяването на имиджа си и изобличаването на бившата си съпруга Хърд в системни лъжи. А на никое място обратите в която и да е житейска история не се ценят повече, отколкото в Холивуд.

джони деп
Снимка: Getty/Gulliver

Надали някога ще знаем с точност какво точно се е случвало в дома им и кой е виновен за раздялата им, но през последните две години определено стана ясно, че нещата между двамата не са били толкова бели и черни, колкото ги представя ослепителната актриса от „Аквамен“. Обвиненията на Хърд срещу Деп във физическо посегателство не са опровергани изцяло, но на свой ред бяха доказани обвинения от страна на Деп в провокации и атаки от страна на Хърд.

Буквално преди няколко дни излезе дори новина, че правният екип на актьора е поставил под въпрос даренията от страна на актрисата за благотворителни каузи със средства, придобити от нея в процеса на развода между двамата. Съдебната им война ще продължи и следващия месец, когато поредното дело помежду им ще се разгледа от съд в Лос Анджелис след отлагане на процедурите заради кризата с коронавируса.

Но никой не може да оспори на чия страна е инерцията по пътя към процеса. Съдебните ходове на Деп и разкритията от негова страна доведоха до вълна от публично неодобрение срещу Хърд до степен, в която срещу самата актриса бе подета кампания да бъде уволнена от ролята ѝ като Мера в продължението на големия хит „Аквамен“. Предстои да видим дали ще се стигне дотам.

джони деп
Снимка: Getty

Огромна роля в частичното реабилитиране на актьора изигра и подкрепата от страна на бившите му партньорки, сред които певицата и актриса Ванеса Паради, всяка от които потвърди, че Деп никога не е упражнявал насилие над тях. В полза на актьора се изказа и порасналата му дъщеря Лили-Роуз, която на свой заяви, че Деп винаги е бил добър баща и никога не е бил източник на хаос в семейния дом.

Разкриването на истината относно раздялата на актьора с Амбър Хърд е необходимо от гледна точка на търсенето на справедливост в случая и на окончателното реабилитиране на имиджа му. Но нищо няма да върне Деп обратно в списъка с филмови суперзвезди така, както добре обмислено завръщане на големия екран в интересни, компетентно изиграни роли.

В епитета „компетентно“ включвам липсата на нужда от скрити слушалки, през които суфльори да напомнят на актьора репликите му. Изправен пред този кръстопът в кариерата си, Деп трябва да бъде професионалист и да напомни на света какъв актьорски талант притежава и как именно това е била причината да се превърне в звезда, а не какъвто и да е друг страничен фактор.

джони деп
Снимка: Getty/Gulliver

А в израза „добре обмислено завръщане на големия екран“ включвам намирането на баланс между колосалните проекти от поредици като „Фантастични животни“ или „Карибски пирати“, които носят на актьора безкрайна популярност и големи попълнения в банковата сметка, и нискобюджетните престижни продукции като „Черна служба“ от 2015 година, последният филм, за който Деп бе номиниран за каквито и да е награди за актьорско майсторство – и то напълно заслужено.

Ако Деп намери този деликатен баланс, ако успее да открие достатъчно талантливи сътрудници, които не се казват Тим Бъртън, то не се съмнявайте, че звездата му ще изгрее по-силно отвсякога. Способностите, въображението, усетът му са извън всякакво съмнение – необходим е само катализатор, нещо, което да ги задейства, да вдъхнови твореца в него отново.

На 57 години Джони Деп е жива екранна легенда – дори да не направи нито една лента повече, филмографията му дотук е достатъчно достойно културно наследство, за да се помни името му и кариерата му завинаги. Но именно там е работата – Деп е едва на 57 години и със сигурност има още велики роли пред себе си, ако намери волята и вдъхновението отново да бъде отдаден професионалист.

Не се сещам за по-добро пожелание за рождения му ден, който е днес – а на себе си си пожелавам догодина по това време, или пък след две години, да пиша статия за триумфалното му завръщане в светлината на прожекторите. Хора като Мел Гибсън, Робърт Дауни Джуниър и много други са живото доказателство, че Холивуд обожава такива истински истории.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти