Фиаското с подаръците или как да не разочароваме близките си

подарък
Снимка: iStock

Избирането и поднасянето на подарък е изкуство, което не се владее от повечето хора (мъже, вас гледам), и това е тъжно.

Мнението ми е, че най-големият препъникамък на успешния подарък е нагласата в избиращия го. Той трябва да е наясно, че търси нещо, което отсрещната страна иска и на което ще се зарадва. Съответно отпадат всички вещи, които са необходимост, а не желание, както и личните вкусове на избиращия.

подарък
Снимка: iStock

Тоест, не може да подариш на партньорката си ново зарядно за телефона, защото нейното се е развалило, нито пък ботуши, които не са в неин стил, но харесват на теб и ти искаш да я видиш с тях.

Подаръкът всъщност разкрива до огромна степен как отсрещният човек те възприема, дали наистина те познава и най-вече – слуша ли те, докато говориш.

Мисля, че мога да напиша сборник с разкази за най-неудачните подаръци, които съм получавала, че и начинът им на подаряване.

Преди години едно мое гадже ми тупна подаръка на мръсната, неизбърсана маса в ресторанта, където току що бяхме седнали. Той беше толкова развълнуван да ми покаже какво е избрал, мислейки си, че аз ще ахна от радост, та трохите, петната от бира и използвани салфетки не го притесниха. Е, подаръкът не беше лош – малък, сладък айпод, но щеше да ми хареса още повече, ако не го беше разопаковал и пробвал да види дали работи, че даже и неговите съквартиранти тествали слушалките (от онзи тип, дето се слагат вътре в ушите) колко хубаво свирели…

В смисъл, оценявам подаръка, но щеше да ми е още по-приятно да не са го ползвали други хора преди мен.

подарък
Снимка: iStock

Този сладур обаче поне беше помислил какво ще ми хареса и ще ползвам. Защото съм имала и гаджета, които след близо две години заедно са ми поднасяли толкова неадекватен коледен подарък, сякаш го е избирал случаен човек от улицата, който не знае нищичко за мен.

Върхът на черешката може би се пада на онзи, който с леко извинителен тон ми каза „ами, аз нищо не съм ти взел“, ей така без никакво обяснение защо или пък пояснение, че по-важното за него е, че сме заедно (вече няколко години) и духът на празника не е в подаръците и т.н. Не, просто на човека не му се е занимавало да търси, да избира, да дава пари (страшна скръндза беше), но пък поне не си го криеше. Защото един друг бивш просто беше заловил бебе коте от съседския двор и гордо ми го връчи в кутия от обувки. Сякаш аз съм му казала: „Искам котка точно сега, готова съм да я гледам и фактът, че имам вече куче и живея на квартира със съквартиранти не ме притеснява“.

Та понякога виждаш как подаръкът на отсрещната страна е отбиване на номера и ти става мъчно, особено когато това е мъжът до теб, а не някой колега, участвал в тайния Дядо Мраз на офиса.

И нека не бъда разбирана погрешно! Не става дума за меркантилност, в никакъв случай. Ако наистина познаваш човека насреща, ще знаеш как да го зарадваш, дори и да не похарчиш една стотинка за подарък. И аз ще оценя искрено жеста и вниманието, когато те показват колко добре ме познава отсрещната страна, знае какво харесвам, какво ме вълнува и какво не.

Затова и ми е много странно, когато двойки с години история зад гърба си казват „аз не знам какво да ѝ/му взема“. Това ми говори, че явно вече не знаеш какви са интересите и хобитата на човека до теб или пък не ти се занимава да мислиш.

подарък
Снимка: iStock

Друга обидна грешка при подаряването е да използваш подаръка, за да повлияеш на отсрещната страна да се промени или да ѝ направиш тактичен намек за нещо. Като например маратонки за човек, който не е спортна натура и няма желание да се превръща в такава. Или дреха/аксесоар в моден стил, който ти смяташ, че е по-удачен.

За финал нека пак се върна към финансовата страна на нещата. Най-лесно е да правиш добри подаръци, когато можеш да похарчиш много пари. Не е лошо да вземеш нещо скъпо, щом можеш и искаш, но не това прави един подарък добър. Когато проявиш внимание, вкус и умисъл какво точно ще се хареса на отсрещния, тогава си улучил в десетката и години след това човекът ще си спомня как приятно се е изненадал на чудесния подарък, който сякаш сам си е поръчал да получи.

Та помислете добре какво ще подарявате на най-близките си през новата година! smiley

подарък
Снимка: iStock

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти