„F 63.9“ или любовта като диагноза

любов лято двойка връзка море лято залез
Снимка: iStock

Светът изтрещява с всеки изминал ден и няма нищо странно в това, че нормалните също считат за луди. Оцеляваме от криза в криза с надеждата, че утре всичко ще бъде по-хубаво, защото по някакъв необясним начин усещаме, че ни е дадено да бъдем щастливи. Догонваме щастието по път, който криволичи през живота, докато съдбата не спира да ни сюрпризира с нещо.

Наскоро случайно ми попадна публикация, която ми напомни, че през 2011 година експерти на Световната здравна организация са причислили любовта към психичните разстройства. Колкото и невероятно да звучи, поставили са я до заболявания като алкохолизма и клептоманията. Направих си труда да проверя: в регистъра на заболяванията на СЗО любовта е записана под номер F 63.9!

любов лято двойка връзка море лято залез
Снимка: iStock

Любовните чувства атакували най-болезнено меланхолиците и склонните към депресия. Холериците пък направо изпадали в ярост и при най-малкия любовен проблем. Симптомите на любовта са натрапчиви мисли за другия, резки промени в настроението, проблеми със самочувствието, самосъжаление, безсъние, главоболие, безразсъдно и импулсивно поведение.

Оказва се, че всички ние сме за диспансер. Но ако в този диспансер все пак се докосваме до щастието, лудостта си струва всяка секунда.

Далеч от любовта, ние се чувстваме беззащитни и ненужни.

любов лято двойка връзка море лято залез
Снимка: iStock

Страстта е задължителна, ако искаме да бъдем силни за предизвикателствата. Мислите за другия може да са натрапчиви, но разрушителната им сила може да ни направи по-уверени в отстояването на любовта. Да, тя ни прави безразсъдни, но извън зоната на измамния комфорт сме готови да извършим велики дела – до едно в нейно име, в нейна чест.

Разминавам се с останалите луди по улиците на града и си представям колко трудно е за всеки от тях да обича, да остане влюбен в този неспирен бяг, на който сме обречени, догонвайки малкото си щастие. Който е способен на обич, рано или късно е обречен да изпита наслада. Който е бил влюбен, не може да отмине красотата на самия живот, независимо от изпитанията, на които ни подлага.

любов лято двойка връзка море лято залез
Снимка: iStock

Нашият общ диспансер е уютното място, където можем да крещим „обичам те“ толкова, за колкото ни стигат силите. Няма лекарства, няма процедури, които да помогнат на гравитацията да задържи мислите и емоциите ни близо до земята. Защото докато сме влюбени, всички ние летим наяве и насън, устремени към единствено смислената заветна цел: да осъзнаем, че сме го живели този живот, че всеки миг от него си е струвал, защото е бил споделен с друг.

„F 63.9“ е верният шифър за това.

любов лято двойка връзка море лято залез
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти