Ева Грийн – френското изкушение, на което Холивуд не можа да устои

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

В първия един час от най-касовия филм за 2018 година, „Отмъстителите: Война Без Край“, има забавна сцена, в която персонажите на Крис Прат и Дейв Батиста дискутират Тор, супергероя на Крис Хемсуърт, който лежи в несвяст пред тях. „Как този пич е все още жив?“, пита единият, а другият му отговаря лаконично „Той не е пич. Ти си пич. Това... това е мъж... красив, мускулест мъж.“

Представям си, че две жени биха обсъждали Ева Грийн по абсолютно същия начин, макар и с малко по-различни епитети. Френската актриса притежава същото извънземно, недостижимо излъчване, за което говори героят на Дейв Батиста в клипа по-горе. „Сякаш пират е имал бебе с ангел“ е също толкова добро определение за нея, колкото е и за Тор.

Холивуд трудно пуска аутсайдери от други страни в своя звезден ешелон. Британците и австралийците отдавна получават същото отношение в американската филмова индустрия, каквото и самите американци, но за актьори от неанглоезични националности е доста по-трудно да си пробият път.

Конкретно френските изпълнители от десетилетия насам изглеждат обречени да преживяват по „15 минути слава“, както гласи популярния израз, в няколко американски продукции, след което да правят филми в родината си с твърде ограничено световно разпространение. Питайте Жан Рено, Венсан Касел, Жерар Депардийо, Жан Дюжарден и много други.

Но Ева Грийн е изкушение, на което никой не може да устои. На възраст от 38 години тя вече е била момиче на Джеймс Бонд, играла е кралица в епос на Ридли Скот, вампир във филм на Тим Бъртън и фатална жена в ноар трилър на Робърт Родригес.

А от този петък по кината у нас тръгва „Дъмбо“, третият съвместен проект на актрисата с Бъртън, очакван с нетърпение от малки и големи по цял свят.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

Малко хора могат да се похвалят с това, че са направили дебюта си в актьорската професия с роля в проект на Бернардо Бертолучи, но Грийн е една от тях. Филмът „Мечтатели“ излиза през 2003 година и е провокативен напълно в типичния стил на големия италиански режисьор. Грийн блести в главната женска роля с чар и увереност, които впоследствие стават запазената ѝ марка.

Актрисата използва тези свои качества, за да направи и персонажа на Веспър Линд най-паметното и известно момиче на Джеймс Бонд от филмите за агент 007 за последните две десетилетия. Грийн си партнира с Даниел Крейг във филма „Казино Роял“, с който английският актьор успешно се утвърди като новия екранен Бонд, след като получи щафетата от Пиърс Броснан.

Но не по-малко обсъждано от неговото представяне в главната роля е превъплъщението на Грийн като Веспър, жената, която поставя агент 007 на колене и го кара да обмисли сериозно оттеглянето от опасната си професия, за да заживее с нея. За представянето си актрисата получава награда „БАФТА“ за изгряваща звезда на 2006 година.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

Героинята ѝ е независима, самостоятелна и активно мисли за себе си и бъдещето си – иначе казано, е най-пълнокръвното и добре изградено в художествен аспект момиче на Бонд в модерната история на поредицата. Смъртта ѝ се превръща в катализатор на сюжетното действие и в следващия филм за Бонд с Даниел Крейг в главната роля, далеч по-слабия „Спектър на утехата“.

Ролята на Веспър, по думите на самата Ева Грийн, донасят до прага на актрисата десетки сценарии, в които тя играе фатална жена. Грийн отказва повечето и продължава да прави само по един филм на година в търсене на по-разнообразен и качествен художествен материал.

Успешните ѝ телевизионни проекти „Камелот“ и Penny Dreadful ѝ донасят още популярност и критически признания. Двата сериала създават имиджа ѝ на неортодоксална, ексцентрична и магнетична изпълнителка, който тя затвърждава още повече със съвместната си работа с колоритния режисьор Тим Бъртън.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

Първият им филм заедно, „Тъмни сенки“ от 2012 година, e адаптация на сериал за вампири от 60-те години на миналия век със същото име. Главната роля играе Джони Деп, а Грийн е в амплоато на антагонист, което ѝ пасва идеално и тя изиграва с подобаваща доза хумор. Лентата не е голям успех в критически, нито в комерсиален аспект, но стартира сътрудничеството между Бъртън и френската актриса, което продължава в „Домът на Мис Перигрин за чудати деца“ от 2016 година, в който Грийн играе главната роля на жената от заглавието на лентата. Майчинското, грижовно амплоа, макар и подправено с доза ексцентризъм, е нетипично за ослепителната актриса и ѝ позволява да разкрие нови страни от драматичния си диапазон.

Между двата си съвместни проекта с Тим Бъртън, Грийн участва в още две касови заглавия, с които до голяма степен се утвърждава като най-актуалната актриса в света за 2014-та. През пролетта на въпросната година тя играе Артемизия, безпощаден персийски генерал, в „300: Възходът на една империя“.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

Непоколебима, остроумна и изкусителна, тя приковава вниманието във всяка сцена, в която участва и е сред водещите фактори филмът да е от редките продължения, които са по-интересни и добри от своите предшественици. Грийн придава същите качества и на главната си роля в красноречиво озаглавения „Град на греха: Жена, за която да убиваш“, който излиза през есента на същата година.

Критическите оценки за лентата не са дотам ласкави, но Грийн получава похвали дори в най-негативните отзиви за филма.

The Hollywood Reporter заявява в ревюто си, че френската актриса е единствената причина филмът да се гледа, а LA Weekly посочва, че само тя въплъщава характеристиките, които цялата продукция се опитва да достигне, но не успява – да бъде секси, забавна, опасна и дива.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

В „Дъмбо”, който излиза по кината в цял свят от този петък, Грийн отново ще играе под режисурата на Тим Бъртън и този път героинята ѝ ще бъде циркова гимнастичка от френски произход. Няма съмнение, че актрисата ще бъде елегантна и грациозна, както винаги, и ще бъде интересно да видим какви ще са взаимоотношенията ѝ със слончето, на което е кръстен филмът.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

Аристократичните черти на Грийн често ѝ придават високомерен, недостижим вид и в действителност я превръщат в редовния идеален кандидат за амплоато на фатална жена в който и да е филм, но в интервютата си актрисата винаги се е показвала като забавна и скромна. Интимният ѝ живот е пълна мистерия за медиите, но самата Грийн е признавала, че живее сама и се е описвала като „скучен“ човек, който обича да си седи у дома, вместо да „ходи по клубове“.

Фактът, че е толкова сдържана и мистериозна, само я прави още по-привлекателна и интересна за всички многобройни очи около нея, което е безценно качество за всеки актьор. Няма съмнение, че Ева Грийн ще продължи да ни радва и да ни оставя безнадеждно влюбени от големия екран още дълго време – и от Холивуд зависи да ѝ предоставя достатъчно интересен материал, с който тя да демонстрира таланта си.

ева грийн
Снимка: Getty/Gulliver

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти