Джъд Лоу – чаровният секси магьосник от големия екран

джъд лоу
Снимка: Getty/Gulliver

Хелоуин отмина и вече сме в месец ноември, но за мнозина той е по-магически от всички останали тази година и редакторът ни за кино Георги Петров ще направи читателите на Edna.BG съпричастни към това вълшебно чувство. Статиите му в следващите три седмици ще ви запознаят с трите звезди на хитовия филм от магическия свят на Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“, който очакваме по кината от 16 ноември!

Той е младият професор Албус Дъмбълдор във „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“. „Настоявам думичката „млад“ да бъде поставяна пред всички роли, които играя“, шеговито заявява Джъд Лоу в едно от интервютата си, предшестващи излизането на дългоочаквания касов филм. Шегата е на място – защото Джъд Лоу определено вече не е млад.

Бретонът му се измества все по-назад върху черепа му и самият той признава в същото интервю, непосредствено след шегата си, че всъщност е бил сред най-възрастните членове на актьорския състав на снимачната площадка. Но за обективните зрители това, разбира се, няма никакво значение.

Джъд Лоу е филмова звезда в най-пълния смисъл на думата – като Том Круз и Ръсел Кроу, като Робърт Редфорд и Майкъл Кейн преди тях и като редица други талантливи знаменитости. Той е винаги елегантен и чаровен, в интервютата си е винаги остроумен, чувството му за хумор реже като бръснач и натрупаната му филмография на този етап говори красноречиво за професионалните му качества.

Всъщност Лоу е на 45 години и в края на тази година ще навърши 46. Но възрастта не го прави по-малко атрактивен за зрителската аудитория – нито като красив мъж, нито като способен актьор.

Истината е, че за разлика от много други негови колеги, които преживяват своеобразна професионална криза на средната възраст, когато започнат да им предлагат ролите на „бащата“, а не на „любовника“, кариерата на Лоу в момента е в своеобразен пик. И да – амплоато на младия Албус Дъмбълдор в магическия филмов свят на Джоан Роулинг е доказателство за това.

То представлява поредната емблематична роля във филмографията на Лоу, начин актьорът да достигне нов голям брой зрители и фенове, както и гаранция за още три високо платени появи на големия екран с магическа пръчка в ръка. Все пак „Престъпленията на Гринделвалд“, който излиза по кината на 16 ноември, е едва втората част от поредицата „Фантастични животни“, а авторката Джоан Роулинг е запланувала частите да са общо пет.

Но това не е единствената актуална поредица, в която актьорът ще дебютира много скоро. Наред с магическия свят на Роулинг, той ще влезе и във всеизвестната споделена филмова вселена на Marvel Studios. Лоу ще бъде менторът на главната героиня в едноименния игрален филм „Капитан Марвел“, изиграна от носителката на „Оскар“ Бри Ларсън. Той ще излезе символично на 8 март догодина.
И ако това не е достатъчно, Робърт Дауни Джуниър изказа през изминалата пролет силно желание да се завърне към поредицата „Шерлок Холмс“, от която дотук има продуцирани два филма и в която Джъд Лоу играе доктор Джон Уотсън. Според Дауни направата на трети филм зависи единствено от това да имат едновременни дупки в графиците си той, Лоу и режисьорът Гай Ричи.

джъд лоу
Снимка: Getty/Gulliver

Холивуд никога не е оставил парична дойна крава, без да изцеди от нея и последния възможен цент, тъй че, предвид солидните постъпления за всеки от двата направени филма, надали някой се съмнява, че ще има и трета част. Чрез поява в нея Джъд Лоу със сигурност ще се превърне в един от най-често показваните актьори в киносалоните по цялата планета.

И е невъзможно да се твърди, че успехът му е незаслужен. През кариерата си Лоу винаги е правил артистично обосновани избори, предолял е стигмата на секссимвол и в наши дни дава пример за това как един актьор грациозно може да премине от един етап в своята кариера към следващия.

Уменията му са доказани както пред камерите на много известни режисьори, така и на театралната сцена. Именно защото Лоу е толкова харизматичен и познат като световна филмова звезда, сценичните му изпълнения са по-малко известни. Но това не променя фактът, че в Съединените щати актьорът е бил номиниран за две награди „Тони“, а в родната си Великобритания е бил номиниран за наградата „Лорънс Оливие“ цели три пъти. За техните еквиваленти в киното – съответно наградите „Оскар“ и „БАФТА“ – Лоу също е бил номиниран по два пъти.

джъд лоу
Снимка: Getty/Gulliver

„Талантливият мистър Рипли“, „Гатака“, „Враг пред портите“, „Студена планина“, „Изкуствен интелект“, „Шерлок Холмс“, „Анна Каренина“, „Гранд Хотел Будапеща“... известните и достойни за препоръка заглавия изобилстват във филмографията на актьора и варират като жанрова принадлежност. За тях вероятно може да се напишат няколко книги, но не това е целта на текущия материал.

А каква е тя тогава, питате? Ами именно да ви помогне в избора на филм в прогресивно застудяващите ноемврийски вечери, независимо дали решите да си останете вкъщи или да идете на кино.

Защото, както стана ясно от по-горните параграфи, професионалното минало и бъдеще на Джъд Лоу са повече от светли и могат да огреят както малкия екран във вашия дом, така и големия екран в най-близкия киносалон. Изборът къде да му се насладим остава за нас – но каквото и да решим като зрители, трудно ще сбъркаме, когато пред камерата е той.

Следващата седмица очаквайте поглед върху настоящия момент от винаги достойната за обсъждане кариера на Джони Деп – екранният съперник на Джуд Лоу и злодей във „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти