Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун: Между конкуренцията и приятелството в хитовия сериал „Сутрешен блок“

Сутрешен блок
Снимка: IMDb/AppleTV+

Феминисткото движение #MeToo против дискриминацията спрямо жените на работните им места продължава да бъде сред най-актуалните теми в обществото, а следователно, да бъде и сред най-изследваните мотиви в съвременното кино и телевизия. Сериалът „Сутрешен блок“ е нова стъпка напред в разгръщането на деликатната тема в обективен и цялостен контекст.

Главните роли в проекта се изпълняват от Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун, които освен това са и негови продуценти. В контекста на текущата ситуация с коронавируса, сериалът ни дава възможност да надникнем обратно в едно по-нормално ежедневние, в което заплахите спрямо човечеството бяха повече етични, отколкото екзистенциални, и да си припомним, че проблемите на планетата далеч не се изчерпват с преминаването на пандемията.

Сюжетът ни хвърля директно в разгара на хитов сутрешен новинарски блок, разтърсен от #MeToo скандал. Водещият Мич Кеслър, изигран от номинирания за „Оскар“ актьор Стив Карел, е обвинен в злоупотреби с професионалната си позиция от сексуален характер. Екранната му партньорка Алекс Лийви, в чиято роля влиза Дженифър Анистън, трябва да се справи с последствията от колосалния скандал и да се опита да запази своето място пред камерите.

Сутрешен блок
Снимка: IMDb/AppleTV+

Пътят ѝ бързо се преплита с този на импулсивната и идеалистично настроена репортерка Брадли Джаксън, под чиято кожа пък влиза Рийз Уидърспуун. И макар и това да са централните персонажи в сериала, една от основните му силни страни са поддържащите герои – колоритни, различни, човешки, логически ангажирани с основната сюжетна линия и изизграни на свой ред от способни изпълнители.

В главните роли Уидърспуун определено надиграва Анистън, което закономерно би могло и да се очаква предвид далеч по-големия ѝ опит в драматични проекти. Носителката на „Оскар“ за „Да преминеш границата“ заковава емоционалните нюанси в изпълнението си като Брадли Джаксън с максимален ефект. Героинята ѝ – трудолюбива идеалистка – често се оказва и катализатор за бързото развитие на действието, което автоматично я прави по-интересна в очите на зрителя.

На свой ред Анистън вероятно има по-комплексния, сложен и противоречив персонаж измежду двете, но често залита в преиграване и повтаряне на едни и същи реакции и маниери. Режисурата в определени моменти също не помага никак, с излишно забавени кадри и показно меланхоличен саундтрак, с което на сцените се придава ненужен мелодраматизъм и действието се забавя.

Сутрешен блок
Снимка: IMDb/AppleTV+

Тези наклонности може да се припишат на режисьорката Мими Ледър, която отговаря за реализацията на първия, втория и последния епизод от сериала. За щастие, останалите епизоди са режисирани от други, по-сигурни и опитни хора зад камерата, които придават на действието през по-голямата част от времето страхотен динамизъм, подобаващ на сюжет за сутрешно телевизионно предаване в криза.

Като човек, работил в две телевизии в две тотално различни роли – на екранен водещ в младежко предаване по Box TV и на редактор на новинарската емисия „По света и у нас“ – мога да кажа със сигурност, че в процеса на създаване на телевизионно съдържание най-важните личности не са тези, които са пред камерата. Затова и „Сутрешен блок“ създава атмосфера на реализъм с палитрата си от разнообразни и добре обрисувани поддържащи персонажи зад кулисите.

В ролите им влизат не по-малко талантливи изпълнители от тези в главните роли. Изгряващата звезда Гугу Мбата-Роу изиграва една от ключовите героини в цялостния контекст на сюжета, макар и важността ѝ и човешките ѝ нюанси далеч да не проличават от самото начало на действието. В последните четири епизода младата тъмнокожа актриса получава възможност да илюстрира цяла гама от вариращи емоционални състояния и го прави без грешка.

Сутрешен блок
Снимка: IMDb/AppleTV+

Марк Дюплас също ангажира емоционално и умствено в пълна сила в ролята на изпълнителния продуцент на сутрешния блок, Чарли Блек. Сред другите поддържащи герои се отличават чаровни синоптици, подобаващо дразнещи шефове с много пари и непроницаеми, загадъчни репортерки. Но никой, никой не се доближава и наполовина до Били Крудъп и неговия фантастично написан персонаж.

Един от най-масово подценяваните актьори в Холивуд, Крудъп е бил номиниран през кариерата си дотук цели четири пъти за театрална награда „Тони“ за сценично изпълнение в главна мъжка роля. В „Сутрешен блок“ на него се пада амплоато на самодоволния, гениален ръководител на новинарската дивизия към телевизионния канал, част от който е и предаването на главните герои.

Крудъп приковава зрителя към екрана с мистериозното си, очарователно превъплъщение в ролята на герой с неясни цели и неясна принадлежност към каузите, които се разгръщат в хода на действието. Със самоуверения си маниер и остроумното си чувство за хумор той често се превръща и в източник на забавни ситуации на екрана, но в изискващите го моменти, усмихнатата му фасада се втвърдява до ниво на стомана.

Сутрешен блок
Снимка: IMDb/AppleTV+

Написан по този начин герой изисква страхотно изпълнение от изпълнителя в амплоато, и Крудъп не разочарова в нито един момент. Персонажът – и актьорът – са истински хамелеони. Неслучайно Крудъп е единственият член на актьорския състав, отличен с награда от гилдията на американските телевизионни критици за актьор в поддържаща мъжка роля.

В заключение може да се каже само, че „Сутрешен блок“ няма авторитета и тежестта на сериала по сходна тематика „Решаващият глас“ – вероятно защото няма Ръсел Кроу в главната роля и защото не е по ясен истински случай – но пречупва идеите в ядрото си през достатъчно широка призма, за да бъде интересен, въвличащ и ангажиращ. Десетте му епизода са достатъчно приятен начин човек да прекара пет вечери под карантина, за да го препоръчам без големи резерви.

Сутрешен блок
Снимка: IMDb/AppleTV+

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти