Джаз и чифт зелени очи

любов двойка природа есен зима
Снимка: iStock

Всяка Нова година започва с надежда. Надежда, че ще превъзмогнем стари терзания, че ще преживеем болките, че ще се завърнем към себе си след неизбежните раздели с места и хора. Винаги започваме начисто или поне така ни се иска да бъде.

Учим се от грешките, за да продължим към бъдещето с повече увереност.

Времето не спира да изненадва със своята непредсказуемост, затова не вярвам на никакви прогнози. Пролетта за малко просветва в непонятно синьо небе в края на декември, но сега навън все още е зима. Ще вали сняг, хората ще оставят следи в януарската киша, а смогът дълго ще скрива града в продължителната си задушаваща прегръдка.

Въпреки това знаем, че истинската пролет предстои да се случи.

двойка любов винил плочи плоча музика
Снимка: iStock

Животът е дългосвиреща плоча. Върти се със своите четиридесет и пет оборота върху диска на вечен грамофон и ние трябва да намираме насладата в музиката, която понякога можем да избираме сами. За мен тя е джаз, споделен с чифт зелени очи, в които ще продължа да се взирам. Докато чакам същинската пролет, аз нямам нужда от нищо повече.

Самата мисъл, че има с кого да споделяш, топли като одеяло, подарено за рожден ден.

Нямаме нужда от повече доказателства, че любовта движи света напред. Ако осъзнаем, че е достатъчно да сме здрави, за да бъдем щастливи, радостта е следващата песен, която ще прозвучи от грамофона.

Джазът е обещание, изпълнено със смисъл. Знам това, защото с годините разбрах колко необятна е разликата между него и другите музикални жанрове.

двойка любов винил плочи плоча музика
Снимка: iStock

Ах, този джаз! Наистина се чувствам като в едноименния филм на Боб Фос. Всички ние сме стари приятели със смъртта. Възторжено е да осъзнаваме, че любовта е прелюдия към последното действие с музика, която усещаме като част от себе си.

Хубаво е, че имаме илюзии. Прекрасно е, че понякога забравяме удобствата, които имаме, за да осъзнаем колко е важно да се чувстваме комфортно в навиците, които сме си изградили. Рутината е най-сигурният начин да разберем, че най-важните моменти в живота ни са онези, които споделяме с чифт очи, изпълнени с подкрепа и състрадание. Не че цветът им има значение. Важно е да ги има. Защото когато потъваме в тях, състоянието на блаженство може да се сравни единствено с онова преждевременно избухване на пролетта, което прави небето толкова дълбоко синьо.

Точно в тези моменти джазът е задължителен.

двойка любов винил плочи плоча музика
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти