Другото лице на тишината

жена природа залез цветя лято пролет слънце
Снимка: iStock

Чували ли сте за индийския духовен учител, мистик и философ Мехер Баба? Става известен с това, че от 1925 година до края на живота си запазва пълно мълчание. Общува с останалите чрез жестове и посочване на букви от азбуката на специална дъска. Според мистика, това е единственият начин да се извисиш и откъснеш от земното за сметка на духовното. Световноизвестната песен “Don’t Worry, Be Happy” е вдъхновена от ученията на Мехер Баба, който често използвал тази фраза пред последователите си, за да им покаже, че няма от какво да се страхуват и притесняват.

Бог има човешка форма, а светът, в който живеем, е илюзия. На мен лично подобен възглед много ми допада. Не само защото смятам, че божественото се таи във всеки от нас, но и поради факта, че очите ни „избождат“ незначителните неща, не важните.

Красотата е в детайла. Сякаш в целостта си остава неуловима.

жена природа йога спокойствие лято слънце залез духовно
Снимка: iStock

Самите ние сме богове, но не ни е дадено да го осъзнаем точно В ТОЗИ МОМЕНТ. Нужно е да направим грешки, за да се поучим от тях. Нужно е да обичаме и да загубим някого, за да осъзнаем силата на любовта. В повечето случаи думите стават неуместни. Единствено звукът на тишината изпълва време-пространството с истина, за която ставаме достойни по-късно.

Да можеш да мълчиш в компанията на някого е умение да споделяш красотата такава, каквато е.

жена природа лято езеро лодка планина пътуване пътешествие
Снимка: iStock

В мълчанието на възрастните хора има особено благородство. Ден след ден се учим да се отнасяме великодушно към света, който обитаваме. Тишината знае всичко, помни всичко и по тази причина изисква опит, за да бъде успешно споделяна с друг. Вероятно затова като деца ние не спираме да се учим на думи, които после нямаме търпение да изричаме. С времето мълчим все повече – замислете се и ще видите, че е така.

Ако казаната дума е хвърленият камък, то тишината е огромната река на съзнанието, в което той пада. Иначе изразът би бил безсмислен.

Тишината е в морето и в небето, в листата на дърветата, когато поривът на вятъра не ги оставя на мира. Тишината е навсякъде около нас и ние със сигурност бавно и постепенно се учим да я уважаваме. Дали вярваме в идеите на хиндуизма, будизма и суфизма, няма никакво значение. Всяка религия познава мълчанието. Всъщност то ни прави много повече хора, отколкото думите, които разменяме помежду си.

жена природа езеро гледка пътуване пътешествие
Снимка: iStock

Понякога тишината е най-желаният отговор. Отговор, който сме искали да получим с цената на всичко, докато сме се взирали в миналото, или докато нетърпеливо сме чакали друг да формулира чрез експлозия от думи. Някои хора могат да говорят завладяващо, проблемът е в това, че малцина от тях знаят кога да замълчат.

Когато намерим уют в тихото спокойствие на звездите вечер, ние сме мъдри и достойни за силата на любовта. Извън тишината не можем да проумеем самата красота. В това се състои величието на всяка тишина, която ни кара да се усмихваме.

жена природа лято пролет цветя слънце залез
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти