Домът – убежище на комфорта или суетата?

дом хоум офис
Снимка: iStock

Ивета Попова

Като динамичен човек по природа мога да споделя, че в ежедневието си не се задържах дълго вкъщи. Работа, задачи, срещи, пътувания, излизания със семейството и приятели – определено времето, прекарано извън дома, бе повече. Извънредната ситуация промени коренно рутината ми, а предполагам и на много от вас. Тя създаде за мен пространство за въпроси.

Като архитект – създател на домове, въпрос, който трайно се намести в съзнанието ми, бе дали домът е готов да понесе карантината с всичките ѝ необходимости… или по-точно тези на обитателите си. Ако сте благословени да не бъдете докоснати финансово от промените и вие заедно със семейството ви да сте здрави, то тогава може би е добре да обмислите дали мястото, което сте обособили за себе си и близките, наистина е вашето местенце; отговаря ли на нуждите ви? Домът ви ваш партньор или саботьор е?

дом
Снимка: Unsplash

В последните години повече от всякога сме заливани от всички екрани с изображения и снимки на перфектни „instagramable” интериори. Интернет казва какво трябва да имате у дома и как да изглежда. Тотално се изопачи идеята на това да търсиш вдъхновение и идеи за преобразяване на дома – вместо за комфорт, стаята се възприема като шедьовър, който не докосваш, а само съзерцаваш… Да, но сега? Сега наистина е времето, в което да верифицирате дали всичките тези шик изглеждащи мебели и деко елементи, отговарящи на актуалните тенденции, са удобни и допринасят ли за това истински да усетите уюта у дома.

Ако преди диванът е бил само временна спирка за вечерен Netflix, то сега може би се е превърнал във всекидневно убежище с много функции – работен стол, място за релакс, за следобедно похапване, шезлонг за филмов маратон… Има разлика от това да прекарваш един час на дивана и 10 часа, нали?

дом
Снимка: Nathan Fertig on Unsplash

Въобще не се съмнявам, че много от вас ще захванат трансформация на домовете си след тези дълги седмици на #оставамсивкъщи, а някои още сега, защото рязко ще си проличи дали сте създали дом на комфорта, или дом на суетата. Затова реших, че мога да споделя важните за мен аспекти за един уютен и функционален дом. Все пак винаги в работата ми съм се водила от функционалността като основен признак, е, разбира се, съчетан с красив дизайн и висококачествени материали.

Първа спирка е домашният офис

Хрумна ми в кратка поредица в Stories да споделям със своите последователи идеи как могат да направят по-приветливи пространствата вкъщи или поне за какво да съблюдават като елементи, когато планират бъдеща промяна, чакаща своя момент зад ъгъла. Най-напред се спрях на домашния офис – кътче, с което не всеки разполагаше до скоро. Ето и 4 съвета, които смятам за ключови.

хоум офис
Снимка: Ивета Попова ATGdesign

1) За мен наистина важно бе да определя подходящото място за бюрото си и то да бъде в близост до естествена светлина.
2) Растенията за мен са също неизменна част от средата ми, затова имам саксии с цветя и зеленина около бюрото. Това ме свързва с природата, докато съм вкъщи.
3) Есенцията на концентрацията при мен е да запазя работния си плот изчистен. Затова предвидих шкафчета, където да прибирам всичко ненужно към дадения момент, което да ме разсейва.
4) Столът не е задължително да бъде класически офис стол, за да е удобен. Личното ми предпочитание бе да заложа на алтернативен вариант – люлеещ се стол. Съветът ми е, каквото и да изберете, то да бъде удобно за вас, защото предопределя стойката ви в продължение на часове.

Може да гледате кратките видеа, записани от мен, в Highlights на Instagram профила на ATG design.

А вие как обособихте своето работно кътче у дома?

дом
Снимка: Alexandra Gorn on Unsplash

Споделете в съобщение до ATG design своя home office или се обърнете за съвет – екипът ми е насреща за препоръки. Следете ни за още добри идеи и бъдете здрави!

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти