Докато не напипаш бучката в гърдите си

жена гърди
Снимка: iStock

Мислим си, че имаме проблеми и животът ни е много стресиращ до момента, в който здравето ни не се разклати.

Рязко те заболява зъб, кръстът ти се схваща, падаш и изкълчваш глезен, чупиш крак или ръка, напипваш бучка в гърдите си и още, и още…

Хората сме ходещи тръстики - за колкото и велики да се мислим, можем да бъдем скършени от един по-силен житейски вятър.

В момента, в който нещо със здравето ни се разклати, си даваме сметка колко незначителни са били проблемите ни допреди това. И започваме да си мечтаем да трябва да се занимаваме само с битовизмите от вчера, но не и с докторските диагнози от днес.

В началото на декември - най-празничният и вълнуващ месец в годината, както се юрках да бързам за работа, за вкъщи, за пазар, за готвене, чистене, детегледане, купуване на подаръци, планиране на пътувания и какво ли още не, си мислех, че съм прекалено натоварена и напрегната. Не може ли тоя живот да ме пощади малко и да ми олекне леко, а не все да трябва да върша 1001 неща, мислех си аз, докато се обличах една сутрин и ей така, без да искам, взех, че усетих бучка под мишницата си в близост до гърдата.

Всички жени знаят какво може да означава това. Достатъчно информация се споделя по всички канали колко е ненадеен и опасен ракът на гърдата. И как винаги започва със случайно напипано топче под кожата.

Личният лекар ми даде час за преглед още в същия ден, в който се обадих. И оттам се започна чакането и мисленето, докато обаче трябва да вършиш всичките си останали ежедневни задачи и задължения.

Не можеш да се вайкаш и плачеш от притеснение, защото ще уплашиш децата, а те са още толкова малки и имат толкова нужда от теб за години напред. Тази мисъл те удря по-силно от всички останали.

Но гониш безпокойството и тревожността, като се фокусираш върху текущите задачи. Трябва да сготвиш, утре какво ще им направиш за закуска, едното има нужда от нови ботуши, а другото май се разболява, имаш ли сироп за кашлица?

жена гърди
Снимка: iStock

Колко всъщност е хубав животът, когато имаш да се занимаваш единствено с всекидневните си задачи и ден до пладне проблеми. Какво ли не би дала сега да трябваше да мислиш само за това, а не какво ще покаже мамографията и какъв ще е животът ти след това…

Избърсваш бързо две ненадейни сълзи и си казваш, че трябва да мислиш позитивно, нищо не се знае.

Почти ти причернява, когато лекарят вика твоето име и ставаш от стола в чакалнята, за да тръгнеш към кабинета. Четвърт час по-късно, животът ти се е обърнал на 360 градуса - нищо ти няма, просто подути лимфни възли след настинка, скоро ще спаднат. Не е рак, дишай.

жена гърди
Снимка: iStock

За 15 минути през главата ти са минали какви ли не сюжети, доста кошмарни и драматични, но ето че сега се завръщаш обратно там, където беше онзи ден - в крепко здраве, ангажирана само с проблемите, съпътстващи ежедневието на възрастните.

Колко е хубав животът всъщност! Нищо вече не изглежда толкова тегаво или страшно и изведнъж изтърканото до болка “да сме живи и здрави”, се насища със смисъл.

Нека сме живи и здрави, всичко друго не е чак толкова страшно и може да се нареди лесно.

Весели празници и нека новата година ви пощади от лекарски и болнични посещения!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти