Добра хигиена на устата за по-малко болести

зъби орална хигиена
Снимка: iStock

Покрай ковид пандемията ролята на добрата устна хигиена отново излезе на преден план. И няма как да е иначе - устата е първият филтър за елиминиране на вредните патогени. Подобно на червата, тя е населена с полезни бактерии, чийто баланс осигурява сигурна защита на организма. Възпалените венци стават по-пропускливи и микробите лесно попадат директно в кръвообръщението, развалените зъби са източник на инфекция, която също може да се отрази на целия организъм.

Отдавна е известна връзката на пародонтозата, денталната плака и другите болести на устата със сърдечно съдовите заболявания и здравето на храносмилателната система. Установено е, че при болни от COVID има голяма концентрация на вируса в слюнката, откъдето може да попадне в белите дробове. И добрата новина - водите за уста унищожават голяма част от тях. Учени твърдят, че добрата орална хигиена може да намали тежестта и продължителността на COVID и другите инфекции.

зъби орална хигиена
Снимка: iStock

Научете децата си да почистват устната кухина и зъбите от най-ранна възраст. Още преди навършване на годинка, когато са израснали първите зъбчета, те трябва да се почистват от майката. За целта има устройство, подобно на напръстник, което се поставя на пръста на майката, слага се детска паста и се почистват зъбките. Така макар голяма част от пастата за зъби да бъде изядена, детето ще придобие навик за редовно миене на зъбите.

По-големите деца ползват четка, която се сменя всеки месец-два, конци за зъби, вода за уста. Зъбите се мият поне 2 пъти дневно по 2-3 минути, старателно се обхващат както външната, така и вътрешната повърхност на зъбите. Никога не ползвайте чужда четка, дори на член на семейството! Не облизвайте биберона на бебето, така вкарвате в устата му хиляди бактерии и съответно болести.

Редовно посещавайте стоматолога си. На децата се полага по един профилактичен преглед годишно и няколко процедури безплатно, така те ще свикнат с обстановката и прегледите, а и началните проблеми лесно се отстраняват. Необходимо е само да носите здравноосигурителната книжка /синя/.

зъби орална хигиена
Снимка: iStock

Родителите също не трябва да отлагат посещенията при денталния лекар за профилактика, чистене на зъбен камък, лечение. Денталната плака води до възпаление на венците и броя на патогенните микроби в слюнката рязко се увеличава. „Приятел“ на патогенните микроби са сладките напитки и храни, особено тези, които полепват по зъбите и се задържат по тях.

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти