Дядо Коледа е перфектният мъж

Дядо Коледа
Снимка: iStock

По повод празника ви припомняме този текст на Симо Колев от архива на Edna.

Нали го търсиш и непрекъснато четеш кой е, къде е, какъв е, как да го разпознаем и разбира се: „Десет признака, че си срещнала перфектния мъж“.

Е, намерих го за теб. Той е Дядо Коледа. Съвсем сериозен съм. Дядо Коледа неслучайно е такъв, какъвто е във всеки един детайл. Той е дебел, щедър и весел. Нима това не е прекрасно за един мъж ?! Въпреки че е такъв – той е най-очакваният гост на планетата. Най-желаният и най-обичаният. Ти да си чувала за Дядо Коледа, който си брои калориите или глутена? Не.

Дядо Коледа е обект на подражание от мацки като Снежанка, която доброволно е отстъпила сцената на дядото и която осъзнато е приела, че ще е втората, макар и първата дама на дядото. Защо го е направила!? Нима е достатъчно за една модерна, еманципирана мацка да стои в сянката на дядо Коледа като някаква клакьорка!? Не. Но е напълно ок за една уверена в себе си и своята стойност мацка, която знае кога да бъде първа и кога да бъде втора. Това се нарича приемане на реалността. Понякога сме първи, понякога сме в сянката на първия.

Дядо Коледа е работоспособен, грижовен и фантастично организиран. Дядо Коледа успява да подари подарък на всички деца и да ги достави на всички деца. Какво е това? Ми, нещо, което можем да опишем с „няма такъв мъж“. Освен това, той работи тогава, когато другите пият. Значи е отговорен. Безпрецедентно отговорен. Нима не ти трябва такъв мъж? Който да е отговорен.

Дядо Коледа е и свръхвлиятелен. По-влиятелен от всеки президент. Нима има някой друг мъж на света, който може да лети във всяко въздушно пространство на планетата, да има зелен коридор и да бъде посрещан и изпращан с почести и вълнение, сякаш посрещат и изпаращат....Дядо Коледа. Не няма. Няма по-голям VIP от него. И на него не му трябва сепаре в Бесо, за да се чувства VIP. Той просто си е такъв. Има мъже, на които им личи, че са важни и специални. И такива, за които е важно да покажат, че са важни и специални. Ти си с първите, нали?

Дядо Коледа
Снимка: iStock

Дядо Коледа е истински мъж. Едър, як, с брада. Според всички критерии и норми на света такъв мъж е cool! Той не е деликатен, фин, градски. Дядо Коледа притежава емпатия. Подарява подарък, какъвто най-много заслужаваш и какъвто най-много ти трябва. Кара те да се замислиш. Знае какво е най-важното и докосващото за теб. Ако имаш малък, семпъл и прекалено практичен подарък под елхата, който върши работа, но не те докосва, може би дядо Коледа иска да ти каже, че ти самата се оценяваш като малка, семпла и полезна, без особен блясък и ценност, извън полезността на мебел...Може би ТИ трябва да си подариш нещо повече от тиган, а?

Дядо Коледа обича деца. Той носи и раздава радост. Дядо Коледа не е дребнав. Не пази нищо за себе си и не го е страх, че някой може да злоупотреби с неговата добрина, защото има огромен капацитет за даване. Той не е смотан дрисльо, който е възпитаван да дава само когато му дават и да дава точно толкова, колко му дават. Дядо Коледа дава. Само дава. Дори никога не си изпива млякото, което му оставяш през нощта. Великодушието е негова супер сила. Една от многото.

Дядо Коледа
Снимка: iStock

Дядо Коледа не чука. Не е това, което си мислиш. Не чука на никоя врата. Той влиза. И не пита, очакваш ли го, или не. Той знае, че е желан и добре дошъл. Нима един мъж не е як, когато не чука боязливо, а влиза с характер. Във всеки смисъл на думата. И нима ти не би се изкефила на мъж, който влиза с характер, вместо да чука боязливо.

Дядо Коледа е вечен. И вечно възрастен. Има опит, не му пука от бръчките, не ги крие, не ги маже, посреща студената нощ с тях. И вечно готин. Има такива мъже. Те са класически. Не си губят времето да четат списания и да гледат магазинни предавания, в които показват кое е модерно и кое не. Те не губят време да се правят на готини, те са готини без време.

С две думи – за Коледа ти пожелавам Дядо Коледа, който да е с теб и след Коледа.  

Дядо Коледа
Снимка: iStock

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти