Децата ни са полово натурални, а не полово неутрални

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Казват, че обществото ни е гига-съвременно, че работим по-малко, за да имаме повече време за нас самите и за това, „да се развиваме“. На много места в развития свят, включително и България намаляват работното време, използват гъвкаво работно време, сабатикъл и т.н. Технологиите, с които разполагаме, са призвани да ни облекчат и да ни спестят или подарят още време. Повече свободно време. От друга страна правим по-малко деца, от което ни остава още повече време „за нас“. От трета страна живеем и по-дълго. Средната продължителност на живота се е увеличила с около 12 години в последните 50-60 години. Та, казано накратко – имаме време. Въпросът е какво правим с него ?

И тази страна на уравнението малко се чупи. Имаме прекалено свободно време, в което изпадаме в депресии, крайни състояния, кризи или изперкваме с децата си. Какво да ти кажа, хора без работа.

Обясняваме си, обясняваме им, обясняват ни, как децата трябва да бъдат полово неутрални и сами да определят, какви са?! WTF?!

Това е отказ на родителите да възпитават децата си и да се занимват с тях, казвайки им, оправяй се, прави, каквото искаш, бъди, какъвто искаш.

Чакай, бе, нали в съвременното общество имаме цялото време на света „за нас“. „да се развиваме“ ? Е, какво да си развиваме, ако не можем да се посветим на децата си. Не да се отдадем на децата си, а да им отдадем време. Ама с всички тия глупости, да ги оставим да правят, каквото си искат, защото са „свободни души“ всъщност ги оставяме да пасат. Даваме им непосилната задача да носят отговорност за личността си, а не да се радват на детството си.

Нека се разберем – децата ни не са свободни кокошки, а са родени момчета или момичета с права, задължения, детство, сополи, мечти, провали, белези, рани, несъобарзителност, грешки, лего, двойки и шестици в училище. Децата ни могат да бъдат по-женствени момчета или по-мъжки момичета, но не по-различно от момичета и момчета.

Няма трето. Няма – „не мога да отговоря“ и няма „сложно е“. Не е. Ние не сме Богове, за да си избираме пола и да го върнем на производителя, ако не ни хареса, или да се опитваме да го променим. Ние трябва да приемаме. Себе си, пола си, равенставата и неравнествата. Всичко. Един човек може да реши дали да бъде с различна сексуална ориентация, но това може да го направи, когато е полово осъзнат, а не полово неутрален. Най-напред трябва да бъде полово натурален и определен. Решенията се взимат на базата на опита, а не на базата на модерни концeпции. Та, нашите деца трябва да знаят, че светът е шарен, че в него има различни взаимоотношения и че това не е лошо и не е пошло. То е такова, каквото е. Но, обърни внимание, да научиш детето си, че светът е шарен, не означава да направиш детето си шарено.

Също така не можеш и да му надуваш балона, че може да бъде, каквото си иска и може да стане, каквото си поиска. Първо е грешно и второ е невъзможно. Ще се сдуха, когато види, че нито може да бъде каквото си поиска, нито може да стане каквото си поиска, и после ще се обърне към теб и ще каже – Мамо, Татко, защо не съм космонавт, нали мога всичко!? А то не е станало космонавт, защото е ниско, трътлесто, зле е по математика, не прави разлика между Луната и Слънцето и повръща 6 пъти, докато стигнете до Бургас. Не станало космонавт, защото някой му е обяснил, че то ще стане нещо, само защото иска, а не защото трябва да полага усилия.

Така децата стават мързеливи, инертни, безволеви и губят интерес към всичко, щом има някоя луда майка-дихател, която му обяснява, че то може да стане всичко ! Накрая най-често става ниско, трътлесто, зле по математика, не прави разлика между Луната и Слънцето и повръща 6 пъти докато стигнете до Бургас.

Да обобщим. Децата не са играчки. И ние не сме им играчки. Те са момиченца или момченца, но не и двете заедно. Към това определение вървят всички останали обяснения, че можеш да бъдеш само едно, но не и двете заедно, че можеш да имаш едно, но не и двете заедно и че правото ни на външен вид няма нищо общо с правото ни на полово самоопределение. Когато пораснат могат да решат, че имат различна сексуална ориентация, но и тогава полът им остава, какъвто са го получили. Не можеш да избягаш от сянката си и всякавки модерни аргументи за противното са софизъм.

Няма полово неутрални детски приказки и полово неутрални цветове. Точно защото светът няма само черно и бяло. Има синьо, розово, кафяво, а не – едно такова, никакво.

Децата ни имат нужда от обяснения и грижи и тези усилия са наша работа. Усилията трябва да бъдат насочени във формирането на характер и толерантност, а не във формирането на толерантност до неутралност и неопределеност. Във възпитанието на децата понякога има конфликт, подвикване, понякога дори звучен шамар, понякога сълзи, но винаги безгранична любов, подкрепа и утвърждаване.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Още от Симо Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти