Давам шанс на кифлата

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Може би никога нямаше да обърна внимание на кифлата, ако мой интелектуален приятел не ѝ изписа вежди, вместо да ѝ избоде очите.

Преди месец-два сядаме на работен обяд в едно от модните заведения в София. Ние си обсъждаме нашите неща, набиваме джоланчетата, покрай нас хората дефилират насам-натам. И изведнъж влизат две мацки, които изглеждат претенциозни, пипнати, тунинговани, колите им коли, дрехите им дрехи, абе кифли. И изведнъж моят приятел, като избухна, като забуча - какво били правили и как го правили, за да имат тези коли, как можело да има такива хора, които по цял ден нищо не правят и само обикалят от кафе на кафе, какви им били ценностите, колко са чели, всъщност, колко не били чели, колко били празноглави, ограничени. Честно ви казвам – направи момичетата на пет стотинки.

И беше толкова краен, че аз се принудих да му опонирам. И се скарахме.

К’ъв си ти, че да съдиш поведението и начина на живот, на когото и да е, пък било то и на някоя кифла!? От каква позиция го правиш ? От висотата на интелектуалното ти превъзходство, от това, че ти си реализиран професионално пич, че слушаш джаз, че разбираш джаза и че не вечеряш наденица? И какво те интересува коя мацка какво прави, за да кара, каквато и да е кола? Нима всеки от нас не прави нещо, за да получи друго? И това, че не си си дал задника буквално, невинаги значи, че не си си дал задника принципно.

Това поведение изглежда не само грубо и невъзпитано, но и съвършено нетолерантно, а толерантността е ключово качество, което разграничава пича от позата. Още повече, че на повечето “интелектуалци” такава нерафинирана кифла им е несбъдната сексуалната фантазия, защото нали се сещате, че животът не е особено сладък, ако минава само в тежки разговори за смисъла от диалога на Заратустра с мъртвеца от “И тъй рече Заратустра”.

Много лошо впечатление ми направи моят приятел. Да обвиниш и осъдиш две момичета, за които не знаеш нищо. Братче, сам си нарисува филма и сам си го изигра. Ужас! И покрай него се сетих за общото мнение за тези момичета и канонадата от обиди и саркастични коментари по повод тях от страна на други жени. Повечето застаряващи мацки и още по-лошото, просто застаряващи.

Не забравяйте, че кифлата е временно състояние. Тя може да си остане вечно ограничена, елементарна, простовата, откровено глуповата, силиконова и всякаква друга. Но може и да се промени. Познавам такива момичета. С противоречиво кифленско минало и много липси, но успели да променят живота си. И да оставят следа в живота си. Да станат успешни майки, или просто да си “копат” градинката и да подобряват средата. И к’во? Имали са хубав живот, малко лъскав, може би малко мутренски. Ама са еволюирали. А ония, дървените философи, които си мислят, че прочетените книги им дават морално превъзходство, си остават едни мрънкачи, които се крият дълбоко в цитатите на претенциозните си ментори и собствената си изтънчена мисъл.

Сещам се за репликата на Чърчил, когато представителка на опозицията го обвинява, че е “впиянчен” премиер и тя се срамувала от него. Казва ѝ: “Грозна си, Бети. Утре аз ще се събудя трезвен, но ти ще си останеш грозна”.

Не съм адвокат на кифлите, но никога не забравяйте, че човек може да попадне в глупавото положение и да се събуди все тъй грозен, комплексиран и незрял, докато друг просто се развива. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти