Дарт Вейдър и тъгата зад маската на злото

Дарт Вейдър
Снимка: Getty

Напоследък всички фенове на „Междузвездни войни” (в това число и аз) пощуряхме по новия сериал на Дисни „Оби Уан Кеноби”. Няма да пиша за сериала подробно - ще кажа само, че ми хареса много и си заслужава да се изгледа. Целта на моята статия е друга. Искам да обърна внимание на един конкретен герой в сагата, възлов по всички параграфи, който няма как да бъде подминат просто така - Дарт Вейдър!

Персонажът е многопластов и в него са вплетени един куп метафори. Метафората за провала на човека, търсещ още и още мощ. Човекът, изпепелил всичко по пътя си в името на своята любов, без да мисли за последиците и цената, която трябва да плати. Човекът, заслепен от собствените си страхове до степен на абсолютна разруха и саморазруха. Човекът, който можеше да бъде най-силният сред добрите, но избра да премине към Тъмната страна. Избра да бъде зъл в името на своята нестихваща жажда за повече от това, което му е дадено.

Същата тая жажда в крайна сметка му отне живота, без да го убива. Остави го сам, гневен и жаден за мъст до мозъка на костите. Преизпълни го с жлъч и го превърна в разрушител. Не е ли това по-лошо от смъртта? Какво значение има, че си жив, ако не си този, който си?

Какво значение има, че дишането ти всява паника в цялата галактика, ако това не е твоето дишане? Какво значение има, че си оцелял, след като душата ти е мъртва? Без душа могат да живеят само машините. Вейдър е именно това – една машина за разрушение.

Точно това е думата, машина, и тук идва следващият голям казус, познат и извън тоя контекст – има ли Бог в машината? Може ли да има добро, там където не е останало нищо? Там, където красивото е сведено до пустош. Там, където миналото е изгоряло до въглен, а бъдещето не съществува.

Там, където огънят не свети, а изгаря. Там, където онова, което си обичал, е един болезнен спомен. Споменът за любимата, която си искал да спасиш, но всъщност си погубил, превръщайки се от воин на доброто в злодей. Това е Дарт Вейдър. Една тъга, скрита зад маска. Тъга, зазидана в костюм. Тъга, която горчи така, сякаш това не е персонаж от филм, а реален човек.

Дарт Вейдър
Снимка: Disney+/Lucasfilm

В действителност всеки един от нас става Вейдър в определени моменти от своя живот. С причина или не, съзнателно или не, всички ние изгубваме понякога пътя си. Но дали ще оставим това да се случи - зависи единствено от нас самите. Изплуват ми думите на черния лорд от последния епизод на сериала, които нарушиха тишината. Ще ги цитирам точно:

„Не съм твой провал, Оби Уан. Не ти уби Анакин Скайуокър, аз го направих.”

Не мисля, че е нужно да казвам нищо повече.

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти