Далеч от уморените думи

двойка лято любов море плаж залез
Снимка: iStock

Странна е всяка ситуация, в която искаме да кажем на някого нещо, а не намираме точните думи. Движим се по острието на бръснача, лавирайки с мимики и жестове, а невъзможността да споделим мислите си става все по-голяма – като пропаст, която ни призовава сами да скочим в нея.

Има и думи, които повтаряме толкова често с повод и без повод, че се превръщат в обикновени клишета. Тогава преставаме да им вярваме, превръщаме ги в средство, чрез което бързо затваряме определена тема.

Няма нищо по-тъжно от думи, хвърлени на вятъра.

двойка лято любов море плаж залез
Снимка: iStock

Машинално изречено, „обичам те“ е просто израз на досада, която рано или късно се превръща в мъчение за този, който го казва. Ако не чувства това със сърцето си, той се превръща в лъжец, но по-страшното е, че лъже себе си самия. Смисълът на думите е да бъдат използвани по предназначение, в противен случай са бумеранг, който винаги намира начин да ни сполети обратно. Тази, която със сигурност не търпи лъжата, е любовта.

Празните думи са неприятел, с когото винаги трябва да бъдем внимателни.

По-добре е да замълчиш, отколкото да кажеш нещо, което не мислиш. Често споделеното мълчание придава по-голяма стойност на отношения между двама души, на определена ситуация, на конкретно място. Тишината казва всичко, защото не е способна да излъже. Друг е въпросът, ако премълчаваш онова, което непременно искаш да споделиш, но не ти достига смелост.

двойка лято любов море плаж залез
Снимка: iStock

Страхът да изразяваме себе си е също толкова опасен, колкото думите, които не използваме по предназначение. Горчивите от тях имат също толкова голямо значение, колкото онези, които носят наслада. Животът е сладко-горчив и тъжно-радостен, затова може да бъде описван и споделян с толкова много нюанси на звуци и цветове.

Думите не са само израз на начин на мислене, те са електрокардиограма на емоциите, които ни определят като личности. От тях зависи колко искрени сме, а от там – колко достойни хора сме. Думите имат силата да предизвикват раздори или да носят усещане за покой, да съсипват връзки или да ги правят още по-здрави. Отношението ни към света зависи от значението, което му приписваме.

Марк Твен споделя: „Правилната дума е могъщ фактор. Винаги когато се натъкнем на някоя от тези изключително правилни думи, резултатът е както физически, така и духовен и е мигновен.“ Защото говорейки, ние всички сме част от съзиданието, а в него място за уморените думи няма.

двойка лято любов море плаж залез
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти