Дакота Джонсън и Джейми Дорнан: 50 нюанса свободни... да бъдат добри актьори

Дакота Джонсън Джейми Дорнан
Снимка: Getty/Gulliver

Щастлив съм да съобщя, че след миналоседмичната ми тирада срещу трилогията „50 нюанса сиво“ все още съм жив, здрав и невредим. Междувременно финалната част от поредицата излезе при очаквано задоволителни финансови постъпления и смазващо негативни отзиви от всеки един човек, който някога е рецензирал филми.

Но тази статия няма да бъде фокусирана върху още от неизчерпаемите негативи на поредицата. Не, напротив – с тази статия подавам маслинова клонка на нейните фенове в знак на помирение. Смятам, че финалната част на трилогията има изключително уместно и точно заглавие – „50 нюанса освободени“. То приляга идеално на талантливите и симпатични изпълнители на главните роли, Дакота Джонсън и Джейми Дорнан.

Веднъж освободени от задължението да рецитират пред камера нечовешки абсурдните диалози на Е. Л. Джеймс с каменни лицеви изражения, аз категорично вярвам, че и двамата ще оправдаят присъствието си в Холивуд с достойни за уважение артистични представяния в обозримото бъдеще. Всъщност Дакота Джонсън до голяма степен вече го е сторила.

Актьорският талант до голяма степен е заложен в гените ѝ – родителите ѝ са Дон Джонсън и Мелани Грифит. Първите ѝ роли гравитират около жанра на комедията, но не се ограничават само до това. Младата актриса се отчита с екранни появи в хитови заглавия като „Социалната мрежа“ и „Внедрени в час“. През 2015 година звездата ѝ изгрява в пълна сила.

Ролята на Анастейжа Стийл в „50 нюанса сиво“ я катапултира в очите на масовата публика, но силни поддържащи роли във филмите „Голямото плискане“ и „Черна служба“ не оставят безучастни и критиците. Първата от двете ленти беше достъпна за българската публика през пролетната програма на София Филм Фест преди 2 години.

В нея Джонсън си партнира пред камерата с титани на актьорската професия като Тилда Суинтън и Ралф Файнс, а вродената ѝ красота изпъква много повече на фона на пищната натуралистична режисура на Лука Гуаданино, отколкото в тъмните стаички в трилогията „50 нюанса сиво“.

Дакота Джонсън Джейми Дорнан
Снимка: Getty/Gulliver

В ролята актрисата лавира между детска невинност и женствена съблазнителност с маниерите и мимиките си, посредством които засвидетелства забележителен артистичен диапазон, и така държи зрителя в неведение относно реалната същност на героинята си през по-голямата част от действието. Доста по-едноизмерна, но не по-малко въздействаща, е героинята ѝ в „Черна служба“.

Филмът на Скот Купър разказва истинската история на ганстера Джеймс Бълджър, изигран от Джони Деп в едно от малкото му впечатляващи актьорски представяния за текущото десетилетие. Дакота Джонсън изиграва първата му съпруга с ключова роля в драматичната завръзка на действието. Пред камерата Джонсън е автентична и достойна партньорка на Деп, а и качественият сценарий държи фокуса върху нея в ограниченото ѝ екранно време – крайният резултат закономерно е добър.

Дакота Джонсън Джейми Дорнан
Снимка: Getty/Gulliver

През 2018 година на Дакота ѝ предстои да излезе хорърът „Суспирия“, който е римейк на едноименната класика в жанра, създадена и режисирана от Дарио Ардженто през 1977 година. Режисьор ще бъде именно Лука Гуаданино, с когото Джонсън вече работи върху „Голямото плискане“, а и Тилда Суинтън отново ще се присъедини към тях в ролята на женския антагонист.

На мъжкия полюс от 50-те нюанса, Джейми Дорнан няма късмета да е бил роден в актьорско семейство като свотя колежка. Признавам, че аз самият не съм имал възможността да го гледам в пълнометражен филм.

Филмографията му, встрани от появите му като Крисчън Грей, говорят добре за таланта му – в нея изпъкват екранен дебют във филма на София Копола „Мария Антоанета“ и поява на малкия екран в амплоато на действителния сериен убиец Пол Спектор, отличена от Британската телевизионна академия с награда за най-добър актьор в главна мъжка роля. Но това, което ме кара да мисля, че Дорнан има светло бъдеще като актьор, е личността му извън роля.

Дакота Джонсън Джейми Дорнан
Снимка: Getty/Gulliver

Във връзка с трилогията „50 нюанса сиво“ актьорът трябваше да участва в безброй промоционални интервюта в десетки комедийни токшоута в рамките на три години. Човек като мен, който обича да гледа подобни предавания и да се забавлява на гърба на откровените глупости във филмите от гореспоменатата трилогия, неизбежно забелязва в поведението на Дорнан неудържимото чувство за хумор и похвалната склонност към самоирония.

Това са две характеристики, присъщи на суперзвезда. Независимо дали се смее на изказването на ирландец в британския национален телевизионен ефир, че книгите от поредицата „50 нюанса“ са пълен боклук, или разказва как е разсмивал Дакота Джонсън, като е тананикал класическата музикална тема на Супермен по средата на симулирана секс сцена, Дорнан очевидно не се притеснява от горчивата истина, че филмите, на които е посветил три години от кариерата си, са абсурдно слаби и лоши – напротив, приема я с чар, усмивка и съвършено екранно поведение.

При последното си гостуване при Джеймс Кордън в неговото вечерно токшоу, Дорнан безпощадно сатиризира собствения си герой, Крисчън Грей, в скеч, в който демонстрира повече актьорски талант, отколкото в цялата трилогия по книгите на Е. Л. Джеймс. Ирландецът очевидно има дарба за „deadpan“ комедия – или изкуството да да реагираш спрямо абсурдно смешни неща с каменна физиономия – и шегите му неизменно попадат в целта.

Не е за пренебрегване и фактът, че Дорнан без никакви усилия превключва между родния си акцент, характерен за Северна Ирландия, и типичното американско произношение. На възраст от 35 години, той вече е известен по целия свят и има качествата да оползотвори актьорския си талант тепърва в интересни и предизвикателни роли.

Дакота Джонсън Джейми Дорнан
Снимка: Getty/Gulliver

Да се надяваме, че ще последва примера на Робърт Патинсън, а не на Тейлър Лаутнър, и ще подчертае диапазона на способностите си в по-рискови, независими продукции, преди отново да отмъкне звездна роля в комерсиален проект. При всички положения всички можем да се радваме, че и той, и Дакота Джонсън най-после са свободни – свободни да бъдат добри актьори. Поне според мен го заслужават.

Дакота Джонсън Джейми Дорнан
Снимка: Getty/Gulliver

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти