Да свалим стреса набързо

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Откакто преподавам йога и медитация и имам студио, често познати и непознати се обръщат към мен за съвет как да свалят стреса, да отслабнат, да станат по-спокойни, да се научат „да не мислят“, да дишат правилно, да премахнат болките в гърба и така нататък.

В това няма нищо необичайно. Все пак в биографията си имам около 30 години йога практика, от които около 10 като учител, и моята кауза е да помагам на хората да се чувстват добре. И продължавам да го правя с желание и любопитство.

Кое е странното обаче? Че все повече са тези, които искат да ги науча „набързо“. Буквално са ме спирали на улицата с желанието ей там на тротоара, докато обсъждаме къде в квартала доматите са най-вкусни или коя е новата пекарна и какво предлага, да оставим торбите с покупки за малко и да покажа как точно дишам, че не се изморявам, и да сготвя след работа, която за мен е била посветена поне на няколко часа практика. Или пък, докато си пием кафето или хапваме по салатка, да оставим вилиците за малко и приказките за ежедневните проблеми и да „демонстрирам“ как да си спрем мислите си някъде там - между салатата и десерта, та да забравим за тях.

Други комични импулси у хората са, когато някой изяви спонтанното желание, че по време на следващата пандемия, когато няма какво да прави, ще започне йога.

Ако приемем, че ние сме това, което сме превърнали в навик, кажете ми как да стане „набързо“? Колко време ви е необходимо, за да затвърдите някой навик? Казват, че най-малко 21 дни. Естествено, към това трябва да се прибави постоянство, упоритост и труд.

Ще ви споделя как аз тълкувам един такъв хвърлен в пространството въпрос като: „Как така си толкова спокойна и уравновесена – кажи ми ей сега как аз да го постигна…“

Първо – неслучайно съм йога учител. Ако не нося спокойствието в себе си, не мога да го предам на другите. Но как мога да покажа за няколко минути нещо, което е начин на живот?

Как да разкажа книгата ми за медитация например с две изречения, която съм писала месеци наред благодарение на години преди това, изпълнени със стотици обучения и практики?

„Вълшебна пръчица“ нямам, но имам много опит с йога и медитация, който ми помогна да открия причините, които се крият зад стреса и напрежението в живота.

Помогна ми да превърна спокойните чувства в спокойни действия и дни, а спокойствието в душевен покой. Но най-вече ми помогна да разбера, че „набързо“ или „между другото“ нищо не става.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти