Да спортуваме навън – слънце, здраве и позитивно настроение

f
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Едва ли има по-подходящ сезон от лятото да спортуваме и да се забавляваме навън сред природата или на определените за спорт места, които предлага градът.

Пропускайки следобедните горещини и няколкото пристъпа на дъжд (изобилно присъстващ това лято), рано сутрин или след работния ден е подходящо да разпуснем от натоварения дневен график с любимата ни физическа активност някъде на открито. Така ще поддържаме физическата си форма и ще разтоварим психиката от напрежението през деня.

Според някои изследвания, хората които спортуват навън, постигат по-осезаеми и добри резултати, от тези които са повече време на закрито.

Причината вероятно се крие в това, че слънцето, природата, откритите зелени площи ни вдъхновяват и стимулират да спортуваме с удоволствие и по-продължително време. Това увеличава разходът на енергия и в комбинация със здравословния хранителен режим, резултатът е налице -добра физическа форма, тонус и настроение.

Ползите от това да спортуваме навън, безспорно са много и достатъчно мотивиращи, за да заменим спортната зала със стадиона или парка.

На първо място имаме повече лично пространство, което ни прави по-спокойни и уверени в тренировката. Спортът на открито ни зарежда и с така важния за здравето ни „слънчев витамин” D, укрепващ имунната и нервната ни система и поддържащ здрава костна система.

f
Снимка: Thinkstock

Излагането на слънце доказано действа и на отделянето на ендорфини, хормоните на щастието. Спортът и физическата активност допълнително влияят на техните нива в организма. Емоциите, които си набавяме от това да се движим и спортуваме навън, сред природата, ни помагат да преодоляваме стреса и тревожността, да бъдем по-устойчиви в напрегнатото ежедневие, да имаме самочувствие и увереност в собствените ни възможности и не на последно място – силно и физически издържливо тяло.

f
Снимка: Thinkstock

Не случайно в много изследвания и лекарски препоръки спортът и движението са с основно присъствие искаме ли да се избавим от депресиите и психическите разстройства. Колкото повече се движим и сме навън сред природата, толкова по-малко податливи на стрес и лошо настроение ставаме.

f
Снимка: Thinkstock

Лятото е моментът да пробвате нещо ново и различно за вас и да провокирате възможностите си. Излезте от зоната на комфорт и сменете обичайната физическа активност с нещо ново и вълнуващо. Това ще внесе разнообразие и нови емоции в ежедневието ви, а мотивацията ви да спортувате ще се засили.Лятото предлага толкова много начини да се движим и спортуваме. Дали сте на балкан, море, или ще останете в града, може да избирате от възможностите, които предлага мястото. Рафтинг, каяк, планинско колоездене, пешеходен туризъм, катерене, голф - когато сте в балкана или плажен волейбол, сърф, гмуркане, водни ски... – докато сте на море.

f
Снимка: Thinkstock

”Животът започва там, където свършва зоната ви на комфорт” – казва Нийл Доналд Уолш. Провокирайте себе си, движете се, спортувайте навън и се заредете с нови емоции и вълнения.

f
Снимка: Thinkstock

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти