Да си купя домашен любимец или да осиновя?

куче домашен любимец
Снимка: Istock

Д-р Цветана Драганова

Решението да си вземете животно в къщи не е лесно. Необходимо е да отделяте достатъчно време за новия член на семейството, а и той идва с немалко допълнителни разходи за семейния бюджет. Важно е и да си дадете сметка, че в следващите десет, петнайсет, а защо не и двайсет години, ще трябва да се грижите за още някого, независимо как се променя животът ви през това време.

Но ето, сложили сте всички за и против на масата и сте решили, че ще си вземете домашен любмец. Тук идва важният въпрос – да си купите животно или да осиновите?

Когато решат да си вземат животинче у дома, повечето хора си представят малко сладко бебе, което ще си купят от зоомагазин или по обява. Но това крие подводни камъни. Сериозните развъдници, които знаят как се развъждат животни, лицензирани са за това и си вършат работата съвестно, не предлагат своите животни в зоомагазини.

Бебетата, които ви гледат от витрината се произвеждат в нелегитимни ферми за кучета, където родителите се отглеждат в изключително мизерни условия, без достъп до здравни грижи, човешки контакт, движение. Живеят в тесни клетки, раждайки колкото могат и докогато издържат, а след това биват изхвърляни или умъртвявани. Купувайки такова бебе, вие ще стимулирате тази жестокост.

Много от бебетата, продавани чрез обяви, също произлизат от такива места. Ако си купите така животно, рискувате то да има вродено генетично заболяване, което да се прояви в по-късен етап от развитието му, или да е болно от заразно или паразитно заболяване. Най-малкото ще бъде безкрайно стресирано. За да добиете по-ясна представа, напишете кучешки ферми (puppy mills) в търсачката и разгледайте снимките.

куче домашен любимец
Снимка: Istock

Ако все пак държите на определена порода, имате два варианта – да купите животно от „домашен“ развъдник или да потърсите лицензиран.

Хората, които оставят домашните си любимци да раждат, го правят с грешното впечатление, че е за „здраве“ или за да печелят пари. И в двата случая рядко имат реални знания как се развъждат правилно животни. Родителите на такива бебета нямат история на вродени заболявания, нито преглед и сертификат от ветеринарен лекар за такива. Често дори не са истински представители на породата, а приличащи на такива. Положителното е, че цената е ниска и животинките са гледани все пак сравнително добре. Но ако бебето се окаже с генетичен дефект няма да ви върнат парите и тогава евтиното ще излезе скъпо.

куче домашен любимец
Снимка: Istock

В лицензираните развъдници не просто развъждат кучета, там ги селектират. Това значи, че до разплод се допускат само индивиди отговарящи на стандарта за породата, проверени за наследствени заболявания. История за такива не трябва да има и при техните прародители, няколко поколения назад. Така се гарантира, че бебетата им ще бъдат възможно най-здрави. Освен това, както за родителите, така и за тяхното потомство, се полагат адекватни ежедневни грижи, включително и ветеринарномедицински. Всичко това естествено струва пари и цената на такива бебета е оправдано висока.

Ако обаче не държите новият член на семейството да е чистопороден, добре е да обмислите възможността да осиновите. Разбира се, в приютите попадат и чистопородни, но повечето не са такива. Там, чакайки своя човек, има много прекрасни кучета и котки, които заслужават да им се даде шанс. Повечето вече не са в бебешка възраст, но това има своите предимства.

куче домашен любимец
Снимка: Istock

Едно подрастващо животинче изисква много търпение, често хранене, много чистене и съсипани мебели. Ако нямате време и желание да отгледате бебе се замислете дали не е по-добре новият член на семейството да е пораснал вече. Така ще имате и възможността да изберете вече изграден характер и ясен темперамент, които да са в синхрон с начина ви на живот, вместо да разчитате на случайността.

Не е за подценяване и фактът, че всички животни, които се дават за осиновяване в приютите, са с изяснен здравен статус, обезпаразитени, ваксинирани, чипирани, кастрирани и с паспорт. Това спестява много разходи по новия любимец.

Внимателно обмислете възможностите и всичките им плюсове и минуси. Успех в намирането на идеалния любимец!

куче домашен любимец
Снимка: Istock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти