Да поканим свeтостта и светлината в делника си

светлина
Снимка: iStock

Мая Николова

Есента – това зряло, златно и пищно време отново превзе съзнанието ми, настани се с котешка грация в чувствата ми и прегърна душата ми. И ето ме тук, с чаша греяно вино в ръка, загледана през прозореца и попиваща без остатък благоцветието отвън. Огненият залез блести пред очите ми и връща чувството на радост от изминалия златен ден.

Не спирам да мисля за великолепието на това време от годината, изпъстрено със символика, цвят и смисъл. Времето на богата реколта във всяко едно отношение. Време, в което природа, дух и тяло са се слели и коленопреклонно поднасят плодовете си на олтара на нашето днес.

Неслучайно и три от най-силните и най-хубави, според мен, български празници са през есента: Димитровден, Архангеловден и Деня на християнското семейство с патрон св. Мина. Всички знаем на кои духовни покровители принадлежат те и какво символизират. Знаем и кои са именниците, които трябва да почерпят. Но замисляли ли сме се как тези празници и всичко, носят в себе си като еманация, докосва всеки от нас, как се оглеждат в личната ни душевност - ето това ме вълнуваше, докато стоях до прозореца с греяното вино в ръка.

Например св. Димитър - покровителят на всички градоначалници и хора на властта – как той в своето присъствие всяка година на 26 октомври бележи и осветява живота ни? За мен св. Димитър е носител на силната воля да управляваш собствения си живот мъдро и целеустремено, да имаш силата и куража да погледнеш в себе си и да отсееш брашното от плявата. Да бъдеш администратор на собствената си душа, управленец на собствения си живот– това означава духовната същност на този светец.

В любовния език сезона „есен”, както бе отразено в предишния материал, свързваме със словотворчеството, с проникновените и задушевни разговори с любим човек или близък приятел, които ни насищат с вдъхновение и ентусиазъм. Именно с градивна мисъл, облечена в свещенодействие, е управлявал св. Димитър приживе своя любим Солун и точно по същия начин ние всички трябва да подходим към себе си в дните около Димитровден. Любовно, искрено и мъдро да поговорим с душата си да я изчистим от бурени, за да я напоим с вяра, приемане и опрощение.

светлина
Снимка: iStock

И именно така трябва да действаме – силно, страстно, устремено и смело да държим верния курс в своите мигове – все напред към добротворчество и добруване. Това е св. Димитър за мен – пречистващо присъствие в душата ми и свещен огън в действията ми.

Архангел Михаил (8 ноември) приема щафетата от св. Димитър и с присъщата си оценъчност обстойно инспектира действията ни. Идва момента на проверката на всички изводи, до които сме стигнали, и на всички решения, които сме взели. Това е време, в което с ангелски почин прилагаме нови похвати към вече съществуваща действителност. Животът ни не може да се промени главоломно, но погледът и отношението ни към него – да. Архангел Михаил носи смяната на парадигмата към самите нас и към бита ни, без в този бит да е настъпила разтърсваща промяна. Но с новия ни поглед на нещата, със сменената перспектива, животът ни, макар и същия, вече звучи и вибрира по нов начин, носи чувство на обновление и усещане за различност.

Същите хора,  места, ситуации, от които се страхуваме, с които може би се съобразяваме или се борим, или просто понасяме, но преосмислени и пречупени през призмата на приемането, прощаването и може би освобождаването. Да, време е да се освободим с много любов от всеки, за когото сме преценили, че не може да бъде сътворец в уникалния ни свят. Да пуснем всичко, което ни задържа в паяжината на остарялост, закостенялост и рутина. Нека ангелската непоколебимост на Архангел Михаил да напълни емоционалния ни резервоар с различност, обнова и свежест, за да щастливеем в есенната позлата на новия ден.

И така, пурпурно усмихнати и златисто-закачливи, да подадем ръка на прекрасния покровител на дома и майчинството св. Мина. Вече минава средата на ноември и може би сме готови полека лека да се освободим от цветната феерия и да преминем към сребристо бялото като прелюдия към зимата. Св. Мина винаги е изобразяван като беловлас мъж на бял кон и тази белота ни подготвя за пълното очистване на взаимоотношенията ни с най-близките, което е хубаво да направим в чест на светеца.

светлина
Снимка: iStock

Да внесем тиха, кротка обич, омиротвореност в семейното огнище, като същевременно осигурим защита на дома си, е идеята, която ни носи св. Мина на физическо ниво. Но той ни приканва и здраво да залостим вратите на прага на съзнанието ни, да обградим душата си  с тежки ковани порти, защото любов е неговото послание, защита – тръбния му зов!

Като войн и пазител той изисква от нас да се скрием от света на физическо ниво, да позабавим темпото и да се концентрираме върху семейните връзки и ценности, изисква също и да се потопим вътре в себе си на духовно ниво, като ревниво пазим душата си от нашествието на егото. Здраво да залостим и пазим и физическия, и духовния ни дом от онова, което е извън него и може да вреди. А вътре в дома и в душата си да приютим и прегърнем светлината. И така осветени от сребърното сияние на  великите мъжки енергии, дарени ни от тримата светци, ние отправяме благодарност и тиха обич към тях, че привнесоха в есенното ни ежедневие сила, мъдрост, обновление и защита.

За да подпечатим признателността си към тях, наред със запалената свещица в църквата и гръмкото „наздраве” към именниците, е хубаво да внесем и личен творчески отпечатък, който да носи конкретика и индивидуалност в отношението ни към светците. А именно: нека всеки да обмисли и реши от кой вреден навик или отрицателно качество иска да се освободи в чест на св. Димитър; какви действия ще предприеме, за да осъществи промяната като почит към Архангел Михаил и да осмисли как промяната в характера му ще облагороди семейните му връзки в чест на св. Мина.

светлина
Снимка: iStock

Подходете творчески, като изработите красив дневник, в който да опишете есенно-празничната ви промяна, вдъхновена от духовните еманации на тези светли същности. Приятна работа!

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти