Да кажеш, че си щастлив е равносилно да признаеш за срамна болест

двойка любов връзка мъж жена мотор пътешествие
Снимка: iStock

Съществува си, без да се интересува от това дали вярваме в него, или го отричаме. Обикновено ние се люшкаме между двете крайности – захаросаните представи за някакви възвишени розови облачета със златни крайчета, сред които плуват още по-захаросаните ни пухкави мечти за принцове и еднорози, и скептичните насмешки за чавките, дето пият акъли, та чак срам да те хване от случайно изпуснат възторг, дето го стискаш зад зъбите си, щото неприлично някак да пророниш и дума за нещо, дето не се връзва с деловата действителност.

Все по-често да кажеш, че си щастлив е равносилно да признаеш за срамна болест. Двайсет и първи век, светът е глобално село, информационните потоци са по-бързи от мисълта, дето се опитва да се оформи в главата ти, пък някой подскача… от щастие. Ама моля ви се! Толкоз нафталинено, че чак бие на неприличие от гледна точка на околната среда в битността ѝ на жива и нежива природа, урбанизация, международно положение и живота като начин на употреба. Ние сме знаещи, ние сме можещи, ние сме свръхобразовани и още по свръхкомпетентни и изведнъж – щастие. Да бе!

двойка флирт любов среща
Снимка: Istock

Седи баба ми с плетка в ръце и чака хабер от дядо ми, който е отишъл до чаршията в града да ѝ купи три кълбенца памучни конци за ново мильо на салонния бюфет. Да, и това е своего рода щастие. Някой, когото обичаш, ще направи нещо важно за теб, за да докаже, че си му важна, иначе що ще мъж в кинкалерията, тъй де. Леко профанизирам, за да си защитя щастието. Щото аз си го обичам, моето си щастие, вярвам в него и му се радвам. Хич не ме е срам да подскачам като малко дете, да се смея на глас и да шепна „Благодаря ти, Боже!“ за най-дребния (наглед) повод на проявата му.

Преди двайсетина дни съвсем сериозно и обосновано обясних на Скъпия, че тази наша връзка започва да излиза от рамките на добрия и за двама ни тон, че не е редно да сме толкова голям трън в очите на обществото, не че друг път ми е пукало за размера на данъка обществено мнение, ама сега и нещо суеверна съм станала, та по-кротко, фейсбук е голям и спасение дебне отвсякъде, ей такива тинтири-минтири. Едно е, викам, да ни видят на улицата, в театъра, в кафенето как ядем от една пастичка и се заливаме от смях, съвсем друго да си коментираме ежедневно публикациите и то с подтекст, който е лесно разгадаем. Та – никави такива. Нека не разлайваме кучетата, те и без туй само това чакат.

двойка телефон любов пътуване
Снимка: iStock

Имаме си нещо само наше, да си го пазим, не да го хвърляме на арената и да храним нездрави попълзновения. Тъй и тъй всички палци ще сочат надолу. Скъпият не се мръщи, а се смее и вика: „Скъпа, ти си ми като пръв държавен и партиен ръководител, никой не може да ми забрани да те обичам, аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори“, артистично момче е. И не само заради това го обичам. Обаче ще спазвал суверенитета на социално-мрежовите ми неприкосновености. Аз – доволна. Доволна, ама няма пълно щастие. Ни лайк, ни коментар. Като сме заедно иди-дойди, ама като не сме – бре, умен човек съм, ама умна жена май не съвсем. Вярвам му повече, отколкото на себе си, обаче – аз вкъщи работя пред компютъра, той… Абе къде е батко става положението.

Обаче съм ни крачка назад. Трая си. И мрачнея. И изведнъж – сърчице. Точно на място. Точно навреме. Точно онази замечтана усмивка, нездравият блясък в очите и „Йес, йес, йес!“, ако да не съм англоговоряща. И смс-ът веднага след това: „Забранено е да се забранява“. И двамата знаем този цитат. Който не го знае – има гугъл. Мен във фейсбук само сърчицата ме интересуват, и то определени. Та – щастието съществува. Да ви е сърчице!

телефон социални мрежи фейсбук
Снимка: iStock

Още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти