Да готвя – не! Това не е за мен!

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Напоследък попадам на все повече популярни жени, които с гордост се бият в гърдите, че чистенето, гладенето, готвенето, подреждането и други домакински работи не са за тях. Дори и по време на изолация.

Те могат да четат книги за личностно развитие, да слушат модна музика, знаят как много хубаво да поръчат храна за вкъщи, да я изсипят в чинии, после миялната ще свърши останалото. Или домашната помощничка, родена за това.

Дали тези домашни помощнички сега спазват изолацията и са оставили горките жени да се чувстват несвойствено в ролята си на слугини, или я нарушават?

домакиня
Снимка: iStock

И не е ли това още един риск за семейството, още един контакт, който би могъл да бъде ограничен? Това си е техен избор. По-важно е да разберат и осъзнаят, че да заявяваш на всеослушание, че не вършиш тези неща, не е хвалба, достойна за медал, а въпрос на възприемане и осъзнаване на ситуацията, в която сме. На възпитание дори, липсата на което показва неразбирането на това, че да вложиш усилия в семейния живот е добра инвестиция.

Помислете за всички "недомакини". Имат ли стабилни семейства? Техните родители имали ли са?

Не казвам, че тези домакински задължения са нещото, заради което човекът до тях се е влюбил, но със сигурност знам, че съвместният живот, освен любов, приятелство, споделено жилище и общи интереси, е също труд.

Къртовски труд, който двама, които се обичат и създават семейство, е нужно да вложат, за да продължат да бъдат заедно. И ако този труд е поне толкова, колкото отделят за своята работа, тогава можем да говорим за баланс и хармония между работа и семеен уют.

домакиня
Снимка: iStock

Но всичко е въпрос на приоритети. Старанието, насочено повече към една област, винаги се отплаща. Много по-малко са случаите на здрави, стабилни семейства, ако човек е отдаден повече на работата си и е избрал нея като нещото с първостепенно значение в живота си.

Не е нужно да гладиш всеки ден, но, когато подреждаш дрехите на половинката си, да го направиш, както би се грижил за своите. Не е нужно и да готвиш всеки ден, но е важно, когато го правиш, да е с желание да доставиш удоволствие, не само бързо, вкусно и лесно, защото такова ястие просто няма.

Както няма и лесен и прост начин да доказваш любовта.

домакиня
Снимка: iStock

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти