Цвете да посадиш, цвят да си откъснеш

Цвете да посадиш, цвят да си откъснеш
Снимка: iStock

Нищо не идва даром, нищо не идва само. За да сме в унисон със заобикалящия ни свят, трябва да спазваме природните му закони. Съпричастността е сигурният път към възможността да харесаме себе си.

Никой няма право да очаква каквото и да било, ако сам не е готов да даде. Не е нужно да видим протегната ръка, за да се отзовем на нечие страдание. Страданието има толкова измерения, колкото и любовта.

Добротата съществува, само ако намери проявление в името на останалите.

Рано или късно усилията се увенчават  успех. Завистта няма място в сърцата на хора, които следват пътя на познанието и на емпатията. Да прегърнем някого без причина е, е лек за собствените ни души. Да помогнем с каквото можем, е тест за човещината ни.

Към хората трябва да се отнасяме така, както с растенията пролетно време. Всеки се прекланя пред красотата на цъфналите дървета и вдишва аромата на люляка, без да си дава сметка, че пролетта не е просто част от цикъла на живота. Тя е символът на самия живот, който е така крехък, че вятърът само за миг може да отнесе цветовете на вишната към безкрая, който погрешно наричаме вечност.

Вечността трае докато сме живи, а безкраят има памет за онова, което сме били.

г
Снимка: iStock

Усърдието да се развиваме е неизменна част от съзрявянето и от нуждата да трупаме опит. Младостта идва и си отива, но именно опитът е този, който ни учи, че трябва да уважаваме труда на другите, техните успехи, нуждите им.

Вглеждането единствено в себе си ни отдалечава от миговете на радост. Да сме вглъбени в онова, което правим е важно, но само ако е насочено към останалите. Нищо, което не може да се сподели, не носи нито удоволствие, нито усмивка.

Не се тревожете за неща, които не зависят от вас. Времето е доказало, че наистина утрото е по-мъдро от вечерта. Няма нерешими проблеми, а ако има – отварят се нови възможности, защото така е устроен светът. Добротата е част от цялата тази негова магична способност да оцеляваме и в най-екстремни моменти.

г
Снимка: iStock

Април зарежда с оптимизъм. Независимо от обстоятелствата, нещата ще се подредят. Въпреки съмненията, най-хубавото тепърва ще се случи. Единственото, което се иска от нас, е да бъдем последователни в усърдието си да обичаме, защото животът е неповторим заради хората, с които го живеем.

Направиш ли добро, то ще ти се отблагодари. Като цветето, което си посадил със собствените си ръце. Неговият аромат се усеща най-дълго.

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти