Чукайте и ще ви отворят. А какво ви чака зад вратата?

жена
Снимка: Istock

Ако първо си зададем този въпрос, вероятно много врати ще се окажат неотворени. Защото сме си спестили лекомислените похлопвания, все едно дали плахо ще чукнем два пъти, или ще блъскаме с юмруци, да не говорим за търкалянето върху изтривалката, скимтенето, риданията, та чак до напъните да я отнесем тая врата заедно с пантите.

Не съм търсила от къде идва вратата в човешката история, но е ясно за какво служи. В пещерите врати не е имало, но достъпът до тях е бил труден, за да не влезе я хищно животно, я хищен човек. Изобщо вратата осигурява защитеност.

Затваря малкия ти свят от попълзновенията на големия. Брани те от нахлуване в територията ти. Създава ти сигурността ти да определяш кой да влиза и кой да излиза. Както в дома ти, така и в сърцето ти. В чуждия свят всички сме гости. Ако ни отворят вратата към него. Понякога дори и да я отворят, не значи че сме добре дошли, нежели да станем пълновластни обитатели.

жена
Снимка: Istock

Затова съществува приказката „Ти го пуснеш под одъра, то се качи на одъра“. Понякога безразсъдно допускаме някого в територията си, защото смятаме, че той е човекът, с когото ще делим хляб и постеля, тоест едва ли не ще живеем във колибка, ще си пържим прясна рибка, животът ще е песен, хей любов, здравей, здравей! Понякога се случва да е точно така. Но много понякога.

Един така едва ли не мина през гори и планини, за да влезе в дома ми с благородната цел да ми помогне в преустройването. В смисъл – в домашния ремонт. Не си падам по този вид помощи, имам синове, има майстори на свободна практика, но приятелски вдигнах ръце – затова са приятелите, заповядай. Репликата му „Аз съм в крепостта!“ ме разсмя искрено, каква крепост е казионната ми панелка, дето още е с казионната картонена врата от края на миналия век и освен стелажите, натъпкани с книги от пода до тавана, друго ценно няма.

Да влезеш в къщата не те прави автоматично обитател на света ми. На ничий свят. В него можеш да бъдеш допуснат и на гола поляна под пороен дъжд, ако да искам да си там. А пък за оставането е трето и четвърто. Защото влизането в света на другия задължително е свързано с твоето влизане в неговия. Няма друг начин, досега не е измислен и за в бъдеще също няма изгледи.

жена
Снимка: Istock

Моят дом е моята крепост важи не само за жилищната площ, напротив, душата си има свое обиталище и вратата към него се отваря не с превъртане на секретната ключалка, а с кода на сърцето.

Индивидуалният и неподлежащ на взлом и от най-изкусния касоразбивач. Да не говорим, че представата ти какво има зад тая врата, която така налиташ да отвориш, нямаш и представа какво точно ще намериш. Мечтите си? Въжделенията си? Проекцията си за щастие и тържество? Ама хайде да се държим като големи хора, а? Чукаш, блъскаш, засипваш прага с цветя и стихчета върху розови свитъци, вратата се отваря и какво? Какво? Змии и гущери, вместо рози и еднорози?

Нашите представи обикновено нямат общо с действителността, в това всички сме се убеждавали. И неведнъж. Ама продължаваме към следващата врата. Ей така, просто защото я има. Защото зад нашата собствена, тази, зад която е нашия вътрешен свят, не е подредено така, както ни се иска. Това не значи да си седим неудовлетворени и заключени. Просто трябва първо да започнем от себе си – там да сложим ред, друг няма как да дойде и да ни оправи бакиите.

жена
Снимка: Istock

Аз 36-те чифта стари обувки ще си ги изхвърля, двете отлепени плочки в банята ще си ги залепя, за счупения шведски болт на вратата на гардероба ще викна майстор, даже нов гардероб ще си купя, ще си седя на изтърбушения диван и ще си върша работата, без това да ме притеснява, защото в главата ми е подредено и на душата ми е спокойно. И през вратата на сърцето ми ще влиза този, който знае защо чука точно на тази врата.

Нито съм спасител, нито търся спасител в житейското море. А ако някой много напира да влезе, боя се че току-виж намерил не Малката русалка, а Горгона Медуза. „Косата ти прилича на оплетени змии, Скъпа – смее се Скъпия, когато излизам от банята и си свалям хавлията. – Дай да те среша и не ми хвърляй тоя зелен поглед, с който вкаменяваш!“ Ей, не престава да се изживява като Персей това момче, въртя пръст около слепоочието си, а той ме почуква по темето. И да чука, и да не чука – влязъл е в главата ми. От първия път!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти