Чудесата, които нямат обяснение: „Без багаж“ разказват за Дева Мария от Гуадалупе

Биляна Траянова

Дева Мария от Гуадалупе е национален храм на Мексико. Мястото е свято заради предание, в което се разказва как Дева Мария се явила на местен човек и за да послушат думите ѝ, предадени чрез него, изпратила послание под формата на неин образ върху дрехата на мъжа!

Изморени сме от цял ден обиколки на мегаполиса. След около час ще ни застигне залеза и нямаме много време за снимки…

Старата базилика е толкова силно наклонена, че имаш усещането как всеки миг ще се сгромоляса пред очите ти. Това са последствията от построяването на Мексико Сити върху пресушеното езеро. Подобна съдба имат много сгради в града. Вестибуларният ми апарат се обърква тотално в момента, в който стъпвам на пода в стария храм. Ходя като че пресичам наклонена писта. Как ли се държи тази конструкция все още?!

Храмът е построен в близост до хълма Tepeyac, защото се смята, че именно тук Дева Мария от Гуадалупе се появила на Свети Хуан Диего Куахтлатоацин. 

Хуан Диего Куахтлатоацин, роден и живял в Мексико в края на 15-ти, началото на 16-ти век, е първият римокатолически местен светец от Северна и Южна Америка. Твърди се, че той е получил видението на Дева Мария през декември 1531 г.

В базиликата Гуадалупе се съхранява мантията, на която се появил образа на Дева Мария като доказателство за автентичността на виденията и нейните послания. Този плащ и преданието стават причина базиликата Гуадалупе да се превърне в най-големия световен център за поклонение на католиците, посещаван от милиони посетители годишно.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Хуан Диего не е бил нито богат, нито влиятелен човек.

Дева Мария му се е явила в зори като Богородица и заповядала на Хуан Диего да поиска от епископа да издигне параклис в нейната чест, за да може да облекчи страданието на всички, които я призовават в нужда. Епископът поискал знак, който да докаже, че това наистина е небесно послание. Дева Мария заръчала на Хуан Диего да се изкачи на хълма и да набере от цветята, които растат там. 

По чудо, Хуан Диего намерил изобилие от цветя, които неочаквано били разцъфтели по скалистия склон, където обикновено растели само кактуси и трева. Използвайки мантията си като чувал, той се върнал при Богородица, а тя подредила цветята и му казала да ги отнесе на епископа. Като влиза при епископа по-късно същия ден, Хуан Диего разгърнал мантията си и цветята се разпилели на пода. В този миг епископът видял върху мантията отпечатъка на образа на Дева Мария.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

От този миг започват чудесата на Дева Мария от Гуадалупе.

Чудо е станало и с нас. Умората си е отишла. Отново сме изпълнени с енергия. Залезът обагря в розово небето над храма и снимките изглеждат фантастично!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди на поредицата всяка неделя от 13 ч., по Диема!

Всички минали епизоди можете да гледате тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти