Чудатият храст Фотиния: червеното копие на флората
Снимка: Thinkstock

Чудатият храст Фотиния: червеното копие на флората

Фотонията е малко позната у нас все още, но бързо набира популарност сред любителите-градинари.

Произхожда от Китай. Фотинията, която се продава на българския пазар е внос, предимно от Италия.

Среща се като храст или като малко дърво.

Може, обаче, да бъде оформена по най-различен начин – едностеблено дръвче с топчеста корона и дори няколко „топки“, последователно разположени във височина, както и многостеблен храст с по-широка или висока и прибрана корона.

Основно може да намерите Photinia fraseri (с по-дребни листа) и Photinia serrulata (с по-едри листа).

По нашите географски ширини вирее доста добре, тъй като издържа на отрицателни температури до -20 ͦC. Предпочита слънчеви места, но би могло да се засади и на полу сянка. Изисква дълбока и влажна почва, ето защо е добре субстратът, който ще се използва при засаждането да има добри дренажни свойства.

През пролетта - преди и по време на цъфтежа, както и през есенните месеци е изключително красива. Ярките червени листа по върховете на клонките правят силно впечатление. Ако се засади на полусянка, връхните листа няма да бъдат с толкова наситен цвят.

Фотинията е вечнозелена, което я прави растение с висока декоративна стойност. Би могло да се засади самостоятелно или при оформяне на група от растения в градината, дори често се използва и за жив плет.

Снимка: Thinkstock

Изключително подходяща при озеленяване на тераси – най-удачно с южно изложение.

В този случай е желателно да се използва достатъчно голяма саксия/кашпа. И както вече сме ви съветвали – не подценявайте съда, в който ще засадите Вашето растение.

Снимка: Thinkstock

На пазара вече има доста интелигентни решения (сакции, кашпи), които освен че изглеждат много изтънчено, имат и системи за напояване, така че да ви „помагат“ при грижите за растенията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти