Човекът е тайна, която може да бъде разгадана

пролет жена цветя
Снимка: iStock

Всеки има своя характер. Добър или лош, характерът е белязан от силата на човечността и във важните моменти обикновено тя надделява. Повечето пъти сме склонни да простим. Обикновено неприятните моменти забравяме бързо, а хубавите превръщаме в спомени, към които се връщаме с усмивка.

Мнозина от нас обгрижват съвестта си така, както градинарят растенията, които отглежда. Състоянието на цветята в един двор казват много за хората, скрити зад спуснатите завеси на къщата.

Чистата съвест не познава кошмарите на съня.

жена пролет
Снимка: Istock

Възпитанието на чувствата не е лесна работа. Понякога животът изисква да бъдем по-категорични, а всяко „не“ и „да“, изказани необмислено на глас, могат да бъдат колкото съзидателни, толкова и разрушителни. Винаги има правилно и грешно. Онова, което уж стои между двете, просто не съществува. Половинчатите решения, взети от страх или от съмнение, никога не са в наша полза. Рано или късно последиците търсят отговорност от задрямалата ни съвест, а когато тя се разбуди, нито спим спокойно, нито ни е до усмивки.

Странно, но в детска възраст търсим поводи за победи и саможертви. Искрената ни готовност да победим в една измислена юношеска игра с времето утихва, а когато заприиждат истинските буреносни облаци, опипваме джобовете си за скрити оръжия. Крием се зад спуснатите завеси, станали част от големия парадокс на възрастните – да мълчим, крещейки мислено, и да насочваме въображаеми пистолети към онези, които „трябва“ да бъдат елиминарани на всяка цена.

А животът не е война. Не е и джунгла, както смятат мнозина. Той е опасен само за тези от нас, които не вярват, че човекът е тайна, която може да бъде разгадана. Тайна, която не стои здраво заключена в охраняван сейф или в кутия, заровена дълбоко в двора. Тази тайна е част от красотата, която разгадаваме постепенно, и всеки миг, посветен на разобличаването ѝ, ни прави още повече човеци.

жена природа пролет
Снимка: Istock

Ние сме повече това, което ни шепне сърцето, а не което крещи разумът.

Когато разгадаваме нечия тайна, възгледите ни се променят, но сърцето ни остава същото. Добротата е заложена във всеки негов удар, достатъчно е леко да докоснем гърдите си с ръка, за да си го припомним. Защото е важно да обичаме, независимо от това дали ще получим ответ. Защото е висша проява на човечност, ако помогнем в беда на онези, които сме си представяли, че убиваме, скрити в тъмнината на страхове и съмнения.

Ако отглеждаме цветята в градините си с любов, те ще греят с цетовете на дъгата и ще се превърнат в символ на всяка една малка разгадана тайна за хора, които по някаква причина са част от живота ни. Добрите намерения пазят съвестта чиста. В един подреден дом през деня завесите остават вдигнати, защото слънцето навън винаги радва и ни кара да се усмихваме. Точно в този момент.

пролет жена балкон
Снимка: iStock

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти