Бъркането в носа може да доведе и до пневмония

дете деца
Снимка: Istock

Някои хора като забият пръст в носа си, аха да си извадят окото…И докато възрастните се усещат колко неприятен е този навик и се контролират, при децата няма спосение. Малките навират пръст в носа, защото нещо ги дразни. Причината може да е съвсем невинна, при сух въздух например /българските деца се отглеждат при високи стайни температури и сух въздух/ лигавицата се изсушава и сърби.

Най-често децата бъркат в нос при наличие на корички, които ги дразнят. Коричките са засъхнал секрет при инфекция на лигавицата на носа, често стафилококова. От невинен навик бъркането в носа, особено при децата може да се превърне в сериозен проблем.

Най-честата последица от бъркането в носа е кървенето, понякога доста сериозно. При отлепването на коричката от лигавицата се разкъсва кръвоносен съд и започва кървенето. В аптеките се продава специален гел, който спира кървенето от носа. Намазва се на тампонче и се слага в ноздрата. Но по-важно е да не се стига до това като се лекува инфекцията.

дете болно
Снимка: Istock

Това става с антибиотични капки или гел, осигуряване на свеж и влажен въздух в помещението и допълнително намазване с хидратиращо средство. При повтарящи се кръвоизливи консултацията с УНГ е задължителна. Не винаги кървенето е резултата от бъркане в носа. Вирусните инфекции засягат фините капиляри и също са причина за кървене.

Другата голяма опасност от бъркането в носа е заразяването с бактерии от мръсните ръце. Обикновено се смята, че инфекциите на дихателната система /вирусни и бактериалн/ се предават по въздушно капков път чрез кихане, кашляне, говор от пръските в устата. Но инфекциите се предават и чрез ръцете.

дете болно
Снимка: Istock

Чест бактериален причинител при децата са пневмококите, с които малките се заразяват и чрез ръцете, особено като си бъркат в носа. Така бактериите попадат върху лигавицата на дихателната система и се разпространяват надолу, като могат да причинят и пневмония.

Затова трябва да се поддържа добра хигиена на детските ръце, както и на играчките и предметите до които се докосват децата. Особено ако детето е с компрометирана имунна система. Не е реалистично да се поддържа стерилна обстановка, още повече че бактериите стимулират имунната система. Но мерките не са за подценяване, особено ако детето често боледува.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти