Брадли Купър – роден да бъде звезда, пред и зад камерата

брадли купър
Снимка: Getty/Gulliver

Сред любимите фрази на българина има една, която баща ми обича да използва – и която вероятно вашите родители също обичат да използват. „Господ дал, дал, та чак се забравил“. Отнася се до хора, надарени с толкова много талант, физическа красота и прочие положителни атрибути, че просто смайват съвременниците си.

Холивуд е дом за немалко такива хора, но дори сред тях Брадли Купър изпъква – особено след критическия и комерсиален успех на последния си филм, мюзикъла „Роди се звезда“. След като доказа актьорския си талант с редица впечатляващи екранни представяния, три от които бяха отличени с номинации за „Оскар“ само през това десетилетие, с „Роди се звезда“ Купър категорично показва, че талантът му на разказвач се простира както пред, така и зад камерата.

Актьорът, роден на 5 януари 1975 година, далеч не изглежда орисан да преуспее още от началото на професионалния си път. Купър се лута между различните опции за кариера в живота си доста време и едва на възраст от 25 години, през 2000-та, успява да влезе в Актьорското студио, прочута школа за екранни и сценични изпълнители в Ню Йорк, ръководена от свои възпитаници като Харви Кайтел, Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Алек Болдуин и Елън Бърстийн.

Купър получава магистърска степен от школата и усвоява актьорското изкуство от преподавателката Елизабет Кемп, с която продължава да се консултира редовно дори за най-известните си роли от текущото десетилетие. Но дори успешното завършване на Актьорското студио не гарантира на Купър моментален успех.

През изминалото първо десетилетие на 21-ви век актьорът се изявява предимно в поддържащи роли в комедии като „Ловци на шаферки“ и в телевизионни сериали като „Сексът и градът“ и „Наричана още“. С представянията си той бавно си изгражда репутацията на изпълнител, на когото може да се разчита, и през 2009 година най-сетне получава своя шанс да пробие в професията.
Тогава Купър изиграва водещи роли в комедиите „Той не си пада по теб“ и „Последният ергенски запой“, които му осигуряват и възможността да води издание на популярното телевизионно предаване „Saturday Night Live“, чест, запазена изцяло за завършени филмови звезди.

В първия от двата филма Купър дели екрана с носителката на „Оскар“ Дженифър Конъли и суперзвездата Скарлет Йохансон, а във втория се подвизава редом с комиците Ед Хелмс и Зак Галифинакис. И двете ленти се превръщат в комерсиални хитове – в случая с „Последният ергенски запой“ това осигурява направата на цели две продължения на лентата.

брадли купър
Снимка: Getty/Gulliver

Въпреки постигнатия дългоочакван успех, Купър отрича, че след 2009 година е започнал да „седи с пура в устата в понеделник сутрин и да прехвърля всички сценарии, които са му предложени“. През последвалите три години актьорът записва участия в екшъна „А-отборът“ и научнофантастичния трилър „Високо напрежение“, както и в редица други по-посредствени заглавия.

Но всичко това отвежда катерещата се траектория на кариерата му до 2012 година и първия му съвместен проект с режисьора Дейвид О. Ръсел. Главната роля в „Наръчник на оптимиста“ осигурява на Купър първата му номинация за „Оскар“ и съвършено амплоа, в което да демонстрира способностите си.

брадли купър
Снимка: Getty/Gulliver

Винаги изнервен, често отхвърлян от обществото и от собственото си семейство, героят на Купър няма нищо общо с традиционните главни роли на красив млад мъж, които масово му се предлагат. Актьорът заковава всички деликатни емоционални нотки в своето амплоа и е обграден от цяла група идеални екранни партньори – от Дженифър Лоурънс, през Джаки Уийвър, до Робърт Де Ниро. Режисьорът Ръсел вижда, че е намерил нов редовен сътрудник в професионалните си начинания, и не пропуска да направи актьора част от следващия си звезден проект. „Американска схема“ получава зашеметяващите десет номинации за „Оскар“ в началото на 2014 година – поддържащата роля на Брадли Купър в лентата е една от тях.

Продължителните критически успехи отварят нови и нови врати пред Купър. Третата му номинация за „Оскар“ идва, след като живата легенда на седмото изкуство Клинт Истууд кани вече изгрялата звезда да изиграе главната роля в „Американски снайперист“, биографичен филм за Крис Кайл, най-ефективния снайперист в историята на американската армия.

брадли купър
Снимка: Getty/Gulliver

В амплоато Купър показва забележителен талант да показва много, докато казва малко – класическо умение от торбата с трикове на легендарния Истууд. Актьорът изгражда респектиращ и същевременно напълно човешки портрет на Кайл, а режисьорът зарежда лентата със своята запазена марка лесно достъпна драма, като не пропуска да инжектира и голяма доза адреналин в баталните сцени.
Между престижните си превъплъщения във филми на режисьори като Истууд и Ръсел, новата суперзвезда не пропуска да яхне и огромната вълна от филми за супергерои в Холивуд. Но напук на дългогодишните спекулации, че Купър ще получи сериозна главна роля от рода на Батман или Зеления фенер, той приема изцяло вокално амплоа в най-неочаквания комерсиален хит за 2014 година, а вероятно и за цялото десетилетие – „Пазителите на галактиката“ на Marvel.

А героят, който Купър озвучава в лентата, е говорещ енот с пухкава опашка, циничен поглед върху живота, нюйоркски акцент и афинитет към огнестрелни оръжия, по-големи от самия него. Актьорът изиграва Ракетата, както е известен въпросният енот, и в продължението на „Пазителите на галактиката“, както и в най-големия комерсиален хит за тази година – „Отмъстителите: Война Без Край“.

брадли купър
Снимка: Getty/Gulliver

След сравнително безсъбитийните 2016 и 2017-а, тази година Купър отново покори големия екран и вниманието на масовата публика – при това, този път с личен режисьорски проект. Актьорът заявява в интервюта, че е безкрайно благодарен на Дейвид О. Ръсел и Клинт Истууд за това, че са били открити и отзивчиви към въпросите на Купър относно режисьорската професия, които той им е задавал по време на снимките на съответните им филми от близкото минало.

В „Роди се звезда“ новоизлюпеният режисьор демонстрира отлична способност да филмира ефикасно както масови сцени от ранга на големи концерти, така и интимни срещи и разговори. Освен като режисьор, Купър блести във филма и като актьор. Но светлината на прожекторите, що се отнася до показано актьорско и певческо майсторство във филма, е запазена за неговата „звезда“ – Лейди Гага. Предстои да видим дали проектът, посрещнат с универсално критическо одобрение и аплодисменти на редица престижни филмови фестивали, ще осигури на Купър номинация за „Оскар“ за режисура или пък за главна мъжка роля. Но междувременно можем само да си направим услуга като зрители и да продължим да следим звездната му кариера.

брадли купър
Снимка: Getty/Gulliver

До края на годината очакваме да го видим и в новия режисьорски филм на Клинт Истууд, в който легендата ще участва и като актьор. Със сигурност ще бъде нищо по-малко от епично да видим Купър и Истууд на екрана заедно – а епичен ще бъде и финалният, четвърти филм от поредицата „Отмъстителите“, който ще сложи край на филмовата вселена на Marvel такава, каквато я познаваме дотук. Тези дни е вълнуващо човек да бъде Брадли Купър – и не по-малко вълнуващо да е негов фен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти