Болестта ръка-крак-уста, която масово атакува децата

дете деца
Снимка: Istock

Лятото е време за приятни емоции, стига коксаки вирусите да не ви навестят. Те са от семейството на ентеровирусите, които са обичайните заподозрени за неприятности при малките. Този месец водят класацията, децата често се разболяват и заразяват както връстниците си, така и родителите. Заразни са болните хора, но и здравите заразоносители, предимно деца.

Болестта се предава по въздушно капков път от слюнката на болния и чрез изпражненията (болест на мръсните ръце). Малките деца боледуват най-често, те обичат да пипат и да слагат всичко в устата си. Вирусът е доста устойчив, запазва се до две седмици върху играчките и други предмети.

дете деца
Снимка: Istock

Заболяването започва внезапно, с висока температура, която може да достигне и 40 градуса, силна отпадналост, болки в гърлото и мускулите. В следващите дни се появяват мехурчета (афти) по фаринкса, небцето, лигавицата на устата и езика. Те са болезнени, детето трудно преглъща и отказва да се храни. Към третия ден се появява и типичният обрив по дланите на ръцете и ходилата, червени пъпчици или мехурчета, които са болезнени и дори затрудняват ходенето. Обривът може да се разпространи и по ръцете и краката. 

Въпреки тежкото състояние, антибиотици не се прилагат, защото не действат на вирусни инфекции. Важен елемент в лечението са течностите, от високата температура децата лесно се обезводняват. За облекчение на състоянието се предлагат спрейове за пръскане на устната лигавица и гърлото, които имат болкоуспокоително и противовъзпалително действие. Освен лекарствата против високата температура се прилагат и противовирусни препарати, особено ако детето има съпътстващи хронични заболявания и отслабен имунитет.

дете деца
Снимка: Istock

Използвайте естествените антиоксиданти в плодовете, най-полезни са малините и боровинките. Обривът обикновено не е много сърбящ, но децата често го разчесват и кожата може да се инфектира. Тогава се налага третиране на засегнатите участъци с подходящ препарат предписан от лекаря. Болестта е доста неприятна, но обикновено преминава без усложнения за 3- 7 дни. В редки случаи се наблюдават пневмонии, менингит.

Профилактиката е само една - добра хигиена! Редовно измивайте ръцете на детето, основно се заразява чрез тях. Обилното измиване със сапун и топла вода е добрият вариант, а когато сте навън използвайте мокри кърпички съдържащи хлорхексидин. Почиствайте редовно играчките на детето, особено когато и други деца ги пипат.

дете деца
Снимка: Istock

Басейните крият рискове за малките деца, микроорганизмите се развиват най-бързо при влага и топлина. Избягвайте контакт с болни деца, пазете се от високите температури навън. Силното слънце и горещото време потискат имунната система и затова децата боледуват при неправилно използване благините на лятото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти