Болестите са изписани по ноктите ни

нокти
Снимка: iStock

С вас или с детето ви нещо не е наред, но не знаете какво точно става? Погледнете ноктите. Те са достоверен източник на информация за процесите в тялото.

Не само това, в източните култури се смята, че по ноктите на човека освен за здравето, може да се разбере и какъв е характерът на човека, каква е психиката му.

Ноктите наистина са отражение на здравето и по вида им се поставят немалко диагнози.

Нормалните, здрави нокти са розови на цвят и с гладка повърхност. Всяко отклонение от този вид показва някаква липса в организма. Тук не става въпрос за третиране на ноктите с некачествени лакове и агресивни лакочистители, нито травматичното увреждане, особено на краката от носене на неудобни обувки. Тогава ноктите се удебеляват, деформират и трудно се режат, без да са болни.

Какво казват ноктите за здравето ти

Това се случва най-често при малките деца, те растат много бързо и обувките умаляват. Затова те трябва да се сменят навреме, а когато купуваме нови, трябва да се мерят като детето е в изправено положение, стъпило в обувките. В седнало положение крачето се свива и купувате по-малък номер. За да е удобна и да не травмира ноктите на детето, между пръстите и обувката трябва да има един сантиметър разстояние.

нокти
Снимка: iStock

И така, ако има проблем в здравината, формата и цвета на ноктите, потърсете специалист за консултация.

Чупливите нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално, "говорят" за липса на витамини от В групата. Както и за някои чернодробни и ендокринни заболявания, желязодефицитна анемия, непълноценно хранене, химично въздействие. Последното се наблюдава при ноктопластика, удължаване на ноктите и прекалено третиране с некачествени лакочистители. Отлепването на нокътя от нокътното ложе, освен при травми, се среща при прием на медикаменти (антибиотици), гъбички, вродени кожни болести, болести на щитовидната жлеза.

Деформацията на ноктите е резултат от редица заболявания. Задебелени и изкривени нокти (като на граблива птица) се срещат при различни гъбични заболявания, както и при нарушена периферна циркулация на кръвта.

Малки, къси нокти, освен генетичен дефект, се наблюдават при гризане на ноктите и при склеродермия. Необичайно широки и квадратни нокти говорят за хормонален проблем.

Хлътнали в центъра нокти има при дефицит на желязо. Обратното, изпъкнали нагоре нокти (като на часовниково стъкло) е обезпокоителен признак, особено в съчетание с пръсти като барабанни палки, това говори за тежки хронични белодробни и сърдечни болести.

Напречните бразди са признак на хронични екземи и артрит, а надлъжните - на плосък лишей и химични въздействия върху ноктите.

педикюр
Снимка: Thinkstock

Оцветяването на ноктите също е повод за повишено внимание.

Белезникавите петна (левконихия) се срещат при някои чернодробни заболявания и анемии, а жълтокафявото оцветяване при гъбични заболявания (микози), псориазис, прием на тетрациклини и от лакове за нокти.

Синьо-черната оцветка се наблюдава при хематом (кръвонасядане) под нокътя, меланом, при прием на цитостатици и антималарийни медикаменти. Синкаво оцветяване има при отравяне с тежки метали.

Червеникаво-кафеникави нокти с разцепени краища показват недостиг на витамин С, фолиева киселина и белтъци.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти