Безкрайно синьо за хармония с настоящето и връзка с класиката

синьо интериор дизайн
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Годината на синьото – 2020, ще се отличава с баланс, стабилност, увереност, но и с ефирност, нежност, вдъхновение. Световна, както и локална тенденция, синият цвят е завръщане към класиката на прага на новото десетилетие.

синьо интериор дизайн
Снимка: Davisco, Unsplash

Цветът на годината е авторитетна прогноза, обхващаща изключително голямо множество индустрии и сектори. Това е гласът, който отдавна определя тенденциите и предпочитанията не само в интериора и архитектурата, но и в модата, продуктовия дизайн, автомобилния сектор.

И въпреки че синьото има широка гама и дълбочини, тази година водещи са два негови нюанса – „Класическо синьо“ на Пантон и „Синя Хармония“ на Оргахим. Познат, внасящ спокойствие и увереност, синият цвят предстои да бъде интерпретиран далеч извън традиционното, по свеж и съвременен начин.

синьо интериор дизайн
Снимка: ATG Design

Като основен, той е съставна част в други нюанси и в своята гама съдържа и прелива със смес от зелено и виолетово, за да създаде прекрасните лазур, ултрамарин или циан. Това генерално го прави лесен за съчетания и отличителен сам по себе си. Много категорични в избора си, Пантон и Оргахим, определяйки тенденциите съответно на глобално и локално ниво, залагат на истинското синьо. „Класическото синьо“ говори за повече увереност, смелост, креативност, докато „Синя Хармония“ подчертава нежността, ефирността и динамиката на водата, която ни зарежда с енергия.

синьо интериор дизайн
Снимка: Adrien Ledoux, Unsplash

Много любимо за мен във всичките си разновидности, синьото винаги ще си остане солидна и стабилна основа, върху която може да се надгражда както с цветови комбинации, така и с материи и текстури. Със сигурност ще има завръщане към класиката в декорацията, но синият цвят ще придаде своята провокация за класа и умерен лукс под нов ъгъл. Пример за това са тафта, плюш и кадифе, които смело изпъкват с наситени цветове като синьото. Допълването на цвета с нежното докосване на материята придава още по-активно звучене за акцент в декора.

Невероятни цветови съчетания, които бих препоръчала за интериор с тези два сини нюанса, са метално медно, черен мат, графитено сиво, перлено бяло. Освен това, комбинацията с естествени материали като дърво, корк, коноп, вълна – ще го подчертаят и ще изпъкне, доближавайки го към земната атмосфера. Като привърженик на минимализма и изчистения интериор смятам, че синьото е смел избор за вътрешната част на мебелите, като загадъчно се показва при отваряне на гардероба например. Така не се натрапва и същевременно е знак за смел вкус.

синьо интериор дизайн
Снимка: ATG Design

Изразяващ увереност, интелигентност, фокус, синьото може да подчертае характерния стил на дома като огледало на личността ви. Независимо дали ще се използва като тапет или боя на акцентна стена, или ще бъде водещ в обзавеждането, синьото на 2020 има способността да ви отличи с въображение и класа.

За повече вдъхновение, следете Instagram страницата ни (@atg_design), където ще представим интериори с участие на синия цвят, който ми е толкова любим.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти