Баба е баба ти, маце!

f
Снимка: Thinkstock

То си мисли, горкото, че е хванало Господ за шлифера, щото е в началото на двайсетака, морето му е до колене и всичко, що хвърчи, се яде. Ние това сме го живяли. И, слава Богу, преживяли.

Изгазили сме си плиткото на битието, поизкаляли сме си токчетата и коленете, цопвали сме по задни части и сме се изправяли сконфузено, обаче сме се научили да избягваме примамливите лъскави отблясъци на слънчевите лъчи върху едва прикритите подвижни пясъци и да се пазим от красивите шапки на медузите над стръвните им пипала, дето като те ожарят…

Абе, хем боли, хем сърби, пък ти се правиш, че ти е драго.

f
Снимка: Thinkstock

Уроците не свършват с последния училищен звънец, след него започват. И почти никога няма поправителна сесия. Просто продължаваш с една обица на ухото в повече. Не е изключено да замязаш на коледна елхичка, обаче е полезно. Научаваш се да внимаваш. Не че можеш да избегнеш мъртвите вълнения и корабокрушенията, просто заобикаляш примамливите островчета на всичкомисеполага, помпозните яхти, порещи простора, защотосъмвелика, сияйните хоризонти към нямадругакатомен и сегащевипокажакоясъм. И още сто неща от този сорт.

Научаваш се, защото в един момент ти писва все да си чупиш главата. И илюзиите. Аз ли? Колко пъти съм я трошила тая моя чутура… Признавам си, никога не съм драпала да се правя на дръж ми шапката.

На двайсет години светът е твой по право. Твоето право. После разбираш, че то всъщност е криво. Строго индивидуалното ти криво, което все се опитваш да изправиш, за да държиш верния курс. Как го разбираш ли? По трудния начин.

f
Снимка: Thinkstock

Седнало е сега това нахакано новоизлюпено покорителче на света срещу мене и ми се хили, пърхащо с изкуствените си мигли, аре, бе, бабче, ти какво разбираш от живота! Живо да го ожалиш. Реално погледнато, не разбирам кой знае колко. Но в сравнение с него, съм енциклопедия на теория и майстор седми разряд на практика. А от мен колко по-знаещи и по-можещи има, да не отварям дума. То няма да ме разбере, това мило момиче с голо пъпче и татуировка на едно скришно място.

То дори и не подозира, че имам подобна татуировка на същото място.

От около 30 години преди неговата...

f
Снимка: Thinkstock

Какво да седна да му обяснявам, че съм я направила в едно студио на френската ривиера, след една безумна нощ с планини от торти и реки от шампанско (това е заглавие на разказ!) и нито за миг не съм съжалила. Не защото е било модерно, а защото беше като вричане, като таен обет до живот. Ама да му влизам в обяснителен режим – забрави. То, милото, даже не е и чувало за каскаден оргазъм, камо ли да го е изпитвало, дай Боже, да достигне някой ден до него.

Това не са неприлични теми, моля-моля! Айде да не се правим на по моралисти от възрастните дами на пейката пред блока, дето ако си отворят устата какви са ги вършили на млади години…

Нормално е всяко поколение да си мисли, че открива Америка. Тя си е съществувала и преди да открият официално, без рязане на ленти. И колелото е съществувало. И топлата вода. И светът, дето както и да се фръцкаш и нагласяш, винаги е бил тук преди когото и да било.

Даже преди мен, маце! 

f
Снимка: Thinkstock

С хумор, незлоблив и неироничен, го казвам. Защото няма начин да не се научиш.

Радвам ти се на милото нахалство, мъничко ми е жал като знам как животът ще ти натрие нослето, но друг начин няма. Това не са бабини деветини, дечко. 

Питай баба си! 

Може и да ти покаже татуировката си на скришното място или да те открехне на някое и друго женско тайнство, за което дядо ти даже и не подозира. Или пък… уау! Тази вълна май те плесна бая силничко, ставай, измий се от пясъка и се учи да плуваш в дълбокото.

На плиткото и баба знае...

f
Снимка: Thinkstock

Още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти