Аз ли не съм в ред, или нещо е сбъркано?

Уил Смит Джейда Пинкет Смит
Снимка: Getty

Деница Димитрова

Поредната тема, която раздели интернет основно на два лагера, е ударът на Уил Смит от Оскарите. И докато тук-там се намират хора, за които поведението и на двамата не е редно, коментари за удара като „Браво, така се прави!“ или „И аз на негово място щях да направя същото“ ме карат да се замисля изобщо в кой век сме и какво намираме за приемливо.

Не ме разбирайте погрешно – жените обичаме да бъдем защитавани, нищо че държим сами да си носим торбите и дори задържаме вратата за мъжете понякога (какво толкова, нали всички сме хора?). Но да се прехласваме по дивашка красота като тази на Джейсън Момоа не означава, че искаме човекът до нас да се държи първично.

Тънка обаче е границата между това да се застъпиш за достойнството на съпругата и семейството си, и да им нанесеш пореден шамар. Защото ударът на Уил Смит не е само върху Крис Рок, но и върху собствената репутация. И едно е да защитиш жената до теб, а друго – да раздаваш юмруци от его, опитвайки се да докажеш пред всички, че си мъж.

Някой дали се замисли за Джейда, която освен че се почувства унижена, когато някой повдига шеговито темата за заболяването ѝ, трябваше да стане свидетел и как нейният съпруг отнема цялото вниманиe от събитието? Не знам за вас, но нейната ситуация за мен щеше да е двоен срам - а провикнатите реплики от стола биха ми били съвсем достатъчни, за да усетя подкрепа.

Уил Смит и семейството му след победата на Оскарите

Но може пък тя да е от жените, които биха изискали подобна реакция. Съдейки по смеха на актьора непосредствено след шегата, си личи, че едва ли я е възприел като нетактична, за разлика от съпругата му, която бе видимо раздразнена. Дали нейното изражение или осъзнаването със закъснение на недотам уместните думи, само можем да гадаем какво е предизвикала промяната в настроението на актьора в рамките на секунди, за да се качи на сцената, да слезе с полуусмивка и да мине към заплашителни викове от мястото си в залата.

Да защитиш жената до себе си е важно, но когато не говорим за обиди на улицата или в бара, място за физическо насилие няма. Впрочем, дори и там не би трябвало да има, защото както казва Ричард Уилямс, изигран от Уил Смит в „Методът Уилямс“, насилието извън случаите на самозащита не е за одобрение.

Ясно, че не всеки е толкова благороден и уравновесен, за да се въздържа винаги, но особено когато стоиш пред милиони зрители, и то в очакване да спечелиш дълго отлагания „Оскар“, да преминеш към физическа агресия никак не е за предпочитане.

Затова ако имате деца и тийнейджъри вкъщи, просто не се изказвайте пред тях колко правилна е постъпката на Уил Смит или някой друг в подобна ситуация – защото това просто не е начинът.

Уил Смит и Джейда Пинкет Смит на червения килим на Оскарите

Вместо това учете себе си и своите близки на баланс. Друга тема, която бе повдигната покрай случката, е тази за стреса и необходимостта да пазим психичното си здраве. На Уил Смит едва ли му липсва възпитание – но щом за да прекрачи границата е достатъчно толкова малко на човек, който има финансова стабилност, успехи в работата и не на последно по важност място - любовта на близките си, както и тази на фенове от цял свят, то какво остава за простолюдието, което не прижава някое от тези неща?

И може би точно тук се крие причината – след като си печелил толкова битки, за да стигнеш до върха, и продължаваш да понасяш върху себе си тежестта на отговорността и очакванията към теб, егото и нестабилното емоционално състояние надделяват. Затова хората, които изглежда, че имат всичко, всъщност никак не са за завиждане.

Те имат „късмета“ всички да ги обсъждат, както и в момента, и от нас зависи дали бихме толерирали поведение, което не е признак на здрава психика – без нея блясъкът и признанието не струват, а последствията от липсата ѝ оставят само горчив вкус.

Победа и падение: Уил Смит на сцената на Оскарите

Още за Оскари 2022:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти