Аромати в интериора: Как да изберем подходящ?

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Ивета Попова

Ароматите формират нашето настроение, повлияват на личните усещания и възприятия и даже ни подтикват към определени действия. Ако в магазините активно се използват аромати като механизъм за въздействие, защо да не подобрим атмосферата в собствения си дом?

Съществуват много различни аромати, предлагаме ви да се ориентираме в популярните разновидности миризми за дома и начина, по който да ги използваме.

Искате да релаксирате?

Арома свещи, арома лампи или сашета със сушени билки ще изпълнят помещението с приятен отпускащ аромат.

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Лавандула – най-известният и действително успокояващ от всички аромати. Той намира приложение в козметиката и фармацевтиката. За дома подходящи са натуралните етерични масла от лавандула, както и сушения цвят. Платнени торбички с цвят от лавандула ще допълнят интериора в стил “Прованс”. В спалнята може да използвате арома лампа или да сложите ароматизатор с лавандула в гардероба.

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Жасмин – нежният аромат понижава напрежението и чувството за тревожност. Ароматът на жасмина е по-свеж, но много често и по-интензивен, отколкото този на лавандулата. Преди да го използвате в своя дом, тествайте дали няма да предизвика главоболие у обитателите. Всичко е наред? Смело може да поставите растение в саксийка, то ще цъфти и ще ви радва цяло лято!

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Портокал – дори синтетичната миризма на портокал ще освежи въздуха и ще ви помогнете да релаксирате. Какво може да са каже за истинските портокали – те моментално ще възвърнат равновесието и ще ви настроят на позитивна вълна след тежък работен ден. Стилни вази с пресни цитруси, арома лампа с етерично масло или пък сушени кръгчета портокал в красива композиция ще освежат вашето помещение.

Искате да работите по-ефективно?

Ако ви е трудно да се съсредоточите на работа или вкъщи, можете да изпълните пространството с аромати, които да помогнат за добра концентрация и да ви ободрят.

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Кафе – не е задължително да изпием няколко чаши кафе, за да се събудим или да се концентрираме, според психолозите достатъчно е да усетим миризмата му. Ароматът на кафе помага да създадем в дома си топла и уютна атмосфера. За тази цел може да изсипем в една ваза печени зърна и да ги поставим на работното бюро. Също така може да експериментираме и да смесим масло от кафе с други масла, например от бергамонт, грейпфрут, сандал или черен пипер.

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Мента – доказано е от учени, че миризмата на мента не само помага за добра концентрация, но и подобрява справянето с тежки физически натоварвания. Една тренировка във фитнеса може да се окаже по-ефективна, ако поставите в платнена торбичка свежи листа от мента до себе си.

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Градински чай или розмарин – те също повишават концентрацията, но имат и друго полезно свойство – подобряват паметта. Може да си набавите етерично масло или по-добре засаден розмарин или градински чай, който да поставите в кухнята. Изглежда красиво, а освен това с листата може да се подправят някои ястия! И двете растения не са капризни и не държат на постоянното поливане, а лятото чудесно виреят на балкона.

Искате да създадетe добро впечатление?

интериор дизайн
Снимка: atg-design.com

Кожа, дърво – да, има много разновидности дървесина и всяка мирише по своему. Като цяло всички аромати на дървесина отпускат и ни дават усещане за баланс и достатък. Не случайно с кожените и масивни дървени мебели се асоциира комфортът и разкошът. Дори да не са ви близки тези материали може да използвате техните аромати!

Ароматите асоциираме с различни емоции и преживявания. Те не само ни въздействат емоционално, но са призвани да придават индивидуалност на помещението, да обновяват и освежават интериора. Смело избирайте и съчетавайте подходящите за вас!

Още за интериора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти