Анджелина Джоли – Edna жива легенда на 46

анджелина джоли
Снимка: Getty/Gulliver

Гръмко заглавие, нали? По всяка вероятност и вие сте толкова изморени от гръмки заглавия, колкото и аз. Затова ми позволете да се опитам да обясня защо смятам, че в случая е оправдано.

За Анджелина Джоли определението „легенда“ е резултат от естествена и проста професионална еволюция. Тя е актриса, която се превърна в звезда, която се превърна в глобален символ - и устойчивостта ѝ във времето, като такъв символ, я превърна в жива легенда.

На какво е символ, ли ме питате?

Ами на много неща: с номинациите си за „Оскар“ тя е символ на актьорско майсторство; с прочутите си екшън роли тя е символ на феминизма в седмото изкуство, много преди тази думичка да стане модерна и на червения килим в Кан да се държат шествия в полза на женските права в киното; с филантропичните си дейности, тя е символ и на добрите дела, с които една знаменитост от нейния ранг може да се ангажира и да свърши.

Но, вероятно повече от всичко останало, със зашеметяващия си външен вид, тя е секссимвол. Това е друга особено модерна думичка, също като „феминизъм“, която често се подхвърля из медиите.

Бидейки журналист и мъж на почти 28 години, мога да се опитам да ви дам естетическата дефиниция за това определение, но това ще отегчително и почти контрапродуктивно: всеки един или една от вас знае защо са атрактивни физическите форми на Анджелина Джоли и ги е виждал милион пъти на снимки и във филми навсякъде около себе си.

Вместо това ще ви дам много по-елементарен пример за вниманието, което Анджелина Джоли провокира просто с присъствието си пред обектива, независимо дали е обектив на кинокамера или на фотоапарат. Всеки мъж лесно ще се идентифицира с този пример, защото всеки е бил на крехката възраст от 10 години.

Аз самият бях на тази възраст през 2002 година, когато на видеокасета излезе „Лара Крофт: Tomb Raider“ с Джоли в главната роля на Лара Крофт. Именно тогава и именно чрез несъществуващия вече медиум на видеокасетата гледах този филм за първи път. Сравнително рано в действието дойде и тази сцена:

Гледайки тази сцена днес, почти не мога да спра да се смея. Кой си взима душ по този начин? Кой отмята рязко коса под душа с полуотворена уста, докато хвърля сластни погледи в нищото? И защо някой би си пуснала индийска етномузика, докато се къпе? Това са забавните въпроси, които изникват в съзнанието на 27-годишен мъж, който има достатъчно житейски опит, за да се сети за тях и да се посмее на отрицателните отговори.

Но не това са въпросите, които изникват в съзнанието на 10-годишно момче, чиято сексуална култура се изчерпва с познанието, че момченцата харесват момиченца и че мъжете се женят за жени. В съзнанието на това момче не изникват въпроси, а само едно неидентифицирано усещане – приятен гъдел някъде в подсъзнанието или може би в дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за чувствата и усещанията.

анджелина джоли
Снимка: Getty/Gulliver

Този гъдел се разпростира до върховете на пръстите и, съвсем естествено, в боксерките на момчето. Той не се манифестира в някакво ясно и логически формирано желание, тъй като самото момче не знае и не разбира от какво е провокиран този гъдел. Знае само, че нещо в жената на екрана го кара да се чувства странно приятно.

Това усещане, тази показна провокация, и фактът, че клипът, който я съдържа, е все още актуален в YouTube, също като снимката на Мерилин Монро, в която бялата ѝ рокля е повдигната от вятъра, прави Анджелина Джоли дефинитивният секссимвол на цяло едно поколение. Въз основа на нейното всеобхватно публично присъствие през първото десетилетие на 21-ви век – по билбордове, в списания, във филми, по телевизията – и въз основа на нейния външен вид, цяло едно поколение е изградило представата си за женска красота и сексапил. А това на свой ред я прави легенда.

анджелина джоли
Снимка: Getty/Gulliver

И ако някой си мисли, че този статут на секссимвол е улеснил актьорската ѝ кариера, дълбоко се лъже. Именно заради този статут Джоли можеше да се е превърнала в копие на гореспоменатата Мерилин Монро и просто да позира престорено в голяма част от филмите си. Но Анджелина видимо овладява сексапила си в ролите си още в средата на 90-те години на миналия век и го впряга в услуга на актьорската си кариера – а при нужда, го и тушира изцяло.

Именно в края на 90-те излизат и най-силните драматични филми с нейно участие – „Луди години“, „Джия“ и „Джордж Уолъс“. Те кулминират с „Оскар“ за поддържаща женска роля за превъплъщението ѝ в първия посочен филм в предишното изречение. Наградата е закономерно последвана и от серия комерсиални успехи като двата екшъна, в които Джоли обезсмъртява Лара Крофт със съвършена фигура и британски акцент на големия екран, и прочутия „Г-н и г-жа Смит“, покрай който актрисата среща Брад Пит и започва връзката си с него.

анджелина джоли
Снимка: Getty/Gulliver

Джоли продължава да се носи на гребена на вълната до края на миналото десетилетие, като записва нова номинация за „Оскар“ за ролята си в драмата на Клинт Истууд „Подмяната“ и поддържа статута си на екшън звезда с роли във филмите „Wanted“ и „Агент Солт“. От 2010 година насам актрисата изглежда по-ангажирана с авторските си режисьорски проекти, които дотук се радват на твърде спорен успех – но няма и нужда да прави нещо друго.

Имиджът на Джоли невинаги е бил позитивен и медиите често са я илюстрирали като сексуална напаст, която разваля семейства и разделя мъже от жените им. Това би провалило кариерата на по-слаби актриси от нея, но нейният талант в екранните превъплъщения е безспорен и всеки, който търси доказателство за това, може да изгледа който и да е от филмите, изброени в тази статия – умишлено не съм посочвал поименно неизбежните ѝ моментни провали, тъй като не бих ги препоръчал за гледане на никого.

анджелина джоли
Снимка: Getty/Gulliver

Ако някой е отворил тази статия с надеждата да прочете последната клюка относно Джоли или каквито да е подробности от личния ѝ живот, тук някъде идва моментът, в който ще ви разочаровам. Знам имената на съпрузите на актрисата само защото самите те са известни и добри актьори; встрани от това, не давам пукната пара за това какво пишат за нея жълтите сайтове или списания.

Затова и по случай 46-ия ѝ рожден ден мога само да ѝ пожелая да се върне към най-силните дни на актьорската си кариера и отново да впечатли света с диапазона на своя талант, вместо името ѝ да се споменава само в комплект с това на Брад Пит и само в клюки, а не в разговори за качествено кино. Пожелавам ѝ го, защото знам, че вече го е постигала и лесно може да го постигне отново.

Анджелина Джоли - гола и откровена за Harper's Bazaar

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти