Ако сме твърде заети: колко често да тренираме и каква физическа активност да изберем

g
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

За да се чувстваме добре физически и психически, безспорно трябва да намерим нашия начин да разтоварваме стреса и напрежението от работния ден. Желанието обикновено е налице, но свободното време е кът, а това ни демотивира и отказва от всякакви опити за физическо натоварване извън ежедневното такова.

Разбираемо е да искаме пълна почивка и релакс на дивана пред телевизора след натовареният ден, но достатъчно и ефективно ли е това? Стресът се трупа, а хроничната умора ни съпътства дори и след часовете за почивка вкъщи пред телевизионния екран.

Спортът е безспорен фаворит в борбата със стреса и психическата умора. Физическата активност стимулира производството на ендорфини или хормоните на щастието, които са естествено лекарство против всякакви тревожни състояния. Спортът ни кара да се чувстваме физически силни, повишава самочувствието и самооценката.

g
Снимка: Thinkstock

Всичко това е чудесно, но време откъде?

„Имайте предвид, че хората които тренират, не го правят, защото разполагат с повече време, а защото въпреки всичко намират време”.

Този цитат според мен най-точно описва ситуацията при повечето от нас, но дали е така всеки сам ще прецени за себе си.

Щом желанието е налице, останалото е въпрос на организация и мотивация.

g
Снимка: Thinkstock

Ако ви е трудно да отделите време за спорт, може да пробвате с упражнения вкъщи. Достатъчно е само да набавите различни килограми гирички, тежести за крака, тренировъчни ластици или друго каквото харесате или мислите, че ще ви бъде полезно. Изберете си подходящи упражнения, влизащи в свободните минути, които имате, бъдете постоянни и стриктни, а резултатите няма да закъснеят.

Карането на велосипед или ролери е чудесна кардио-тонизираща активност. Ако и децата ви обичат да правят това, ето прекрасна възможност да комбинирате времето прекарано с тях със спорт за всички, вместо да се оттегчавате на някоя пейка в парка, докато ги чакате.

g
Снимка: Thinkstock

Груповите спортни занимания (канго джъмпс, йога, пилатес, народни танци, аеробика...) са чудесна възможност да бъдете с приятелките и едновременно с това да поспортувате. Така една друга ще се мотивирате и подканяте, ако желанието на някоя от вас временно изчезне.

g
Снимка: Thinkstock

Опитайте кратки кардио натоварвания няколко пъти в седмицата. Спринтирайте по стълбите, тичайте, клякайте, скачайте на въже, достатъчни са 15-20 минути, за да се тонизирате и засилите метаболизма.

Ако така или иначе нямате особено желание за спорт, може да пробвате да увеличите ходенето пеша и ползването на стълбището. Постепенно вдигайте темпото и вземете леки гирички при възможност, за да натоварвате и ръцете. Неслучайно спортното ходене е лекоатлетическа и олимпийска дисциплина. То пълноценно замества всякакви други видове спорт. Опитайте да контролирате ходенето пеша и с крачкомер. Така от една страна ще внесете забавен елемент, а от друга ще контролирате изминатите километри и броя на направените крачки.

Спортувайте и се движете винаги когато имате възможност и желание. Активният начин на живот ни прави здрави, щастливи и пълноценни. А кой не се стреми към това?

g
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти