Ако не си буташ напред живота, той ще те влачи след себе си!

v
Снимка: Thinkstock

Маргарита Петкова

Секундата, когато се целуват стрелките на часовника. За една секунда нещата не се променят генерално. За една секунда може да се преобърне живота ти, безспорно, но до нея са довели часове и години понякога.

Времето за мен винаги е било измислено измерение. Някой някъде е казал, че тече напред, обаче какво е това напред, не е ли всъщност назад – към природата, към антиеволюцията, дали не сме слезли погрешно от клоните и сега обикаляме в кръг да търсим обратния път, казва ли ти някой, лично на мен никой не ще да ми обясни този казус и затова си блъскам главата сама, щото всичко е в главата.

Да, и онова, което си мислите, и то е в главата. Доказано.

Както е доказано, че човекът използва между 4 и 10% от капацитета на мозъка си. Та – напред или назад вървим? Усъвършенстваме ли се или деградираме?

Може цял ден или цял живот да си ги задаваме тези въпроси, май още не е разрешен спорът колко ангели могат да се съберат на върха на една игла, та и с това е така. Софистика.

Докато се сгрее ракията, докато стане хрупкава коричката на прасенцето, докато тате от изба вино извади, можем да си разсъждаваме на воля. Тези, които няма какво да чакат да стане готово за консумация, не изпадат в софистика. Те си блъскат главите как да вържат двата края. Как да стане така, че да се скъсат от работа през цялата предстояща година. Как животът им да стане не по-хубав от песен, а поне малко от малко на мелодия да го докарат, на повдигнете си челата, на хороводна на трапеза, на канят ме, мамо, на тежка сватба или ако щете на сиромах съм, сиромах съм, а хочем да живим.

Всички това искаме. Не да живуркаме, съществуваме, оцеляваме.

f
Снимка: Thinkstock

Да живеем. Щото само един живот си имаме. Друг – нали знаете, ама друг път!

Ей затова в тези празнични и следпразнични дни си мисля, че ще е добре да загърбим тъги и неволи, мигове на отлетели възторзи и розови листенца в хербария  на  спомените и да се насочим решително и неотстъпно към следващите 12 месеца.

Към себе си. Към това, което искаме.

f
Снимка: Thinkstock

Писнало ти е да търпиш хрантутника, дето е направил дупка на дивана от седенето пред телевизора или компютъра? Дай му пътя! И тая мърла, дето само мрънкя, докато зяпа сериали, как другите жени са случили на мъже, пък на тебе и залатата ти малка? Метла там, откъдето си я взел с музика!

А този с брадата, дето митка по фитнеси и кафенета като най-лъмбърд от лъмбърдите и ти говори укоризнено как бащата на неговия съученик Гошко Тъпото му подарил Лексус за рождения ден, айде марш на квартира, а не на котлова храна 32 години! Звънни на комшията отдолу и му кажи, че ако още веднъж пуска нон-стоп силна музика, ще забравиш да спреш водата, когато заминеш на почивка. В асансьора с най-широката си усмивка уведоми гиздавата съседка отгоре, че ако продължава да си чисти гребена от балкона, ще направиш перука за левента, дето ходи да търси мъжа й винаги, когато той е в командировка.

f
Снимка: Thinkstock

Отнякъде трябва да се започнем. Ние да се започнем, отпочнали са ни отдавна.

Да, бе, гневът е един от седемте смъртни гряха, ама ако не се разгневим на собственото си търпение и овчедушие, Господ дали ще е доволен? Не мисля. С „Търпи и ще си спасиш душата” и Ботев не е бил съгласен. Пък той, заедно с Дякона, ни е иконата. Или не?

f
Снимка: Thinkstock

Обърни се към себе си, към тези около тебе, а след това, натрупал опит, удовлетворен от усилията си, минавай към по-широки обобщения. Тичай сега да обърнеш пържолите, да сгрееш ракията, да целунеш жена си, да прегърнеш мъжа си, да се потъркаляш на пода с детето, да се обадиш на мама и тате, да изиграеш партия шах със сина и да се пошляеш на шопинг с дъщеря си. Все едно от тези неща можеш да направиш.

f
Снимка: Thinkstock

Не въздишай и не страдай за звездните си мигове, не се гневи, че са отминали от само себе си или че са ти били отнети по един или друг начин, от някого или от времето, или и от двете. Обърни се напред. Засега времето е в такава посока, следвай я, предизвиквай я, изпреварвай я.

f
Снимка: Thinkstock

И! Тази мисъл е моя, не я правете на картички, не пишете отдолу името на Коелю или Букай, нито дори на Буковски, аз съм си я измислила и ви я подарявам за новата и всички следващи години: Ако не си буташ напред живота, той ще те влачи след себе си! Та цяла година бутане ни предстои – еееееей, руп!

f
Снимка: Thinkstock

Вижте още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти