Абсурдната ситуация с детските градини у нас

Абсурдната ситуация с детските градини у нас
Снимка: iStock

В старото кметство на Верона има стълби, които водят до кабинета, където се подавали оплаквания и доноси. Всяко следващо стъпало е по-високо, та да се спре човек и да размисли. Горе-долу такава е и ситуацията с детските градини/ясли. Трудности при всяко стъпало. Остава въпросът дали се замисляме колко ненужни и често абсурдни изисквани има при приемането и пребиваването на децата ни в детските заведения.

Първото трудно за преодоляване стъпало е постъпването в детска градина, но следващите са още по-стръмни.  

От десетки години съществува наредба с изисквания за посещение в детските заведения, които струват на родителите загуба на време и средства.

При постъпване в детската ясла/градина са необходими изследвания като за космонавт. Пълна кръвна картина, урина, микробиологично и паразитологично изследване на фецес, което означава шишенца, стъкълца, травма за детето. Някои детски заведения се престарават и изискват допълнително /без да е вписано в наредбата/ носни, гърлени секрети. Което е медицински неиздържано, няма стерилни носоглътки, но сумата за изследване набъбва значително.

f
Снимка: iStock

Всички деца задължително се изследват профилактично през определен период от време, допълнително многократно при заболяване. Затова не е необходимо да се мъчат малките допълнително при постъпване в детските заведения, къде е гаранцията, че ден след изследването няма да настъпят промени в кръвната картина например? Напълно достатъчно е документ от личния лекар за здравословното състояние на детето и за имунизационния му статус.

Молете се детето да е здраво и да не отсъства, защото връщането му в градината ще ви струва часове разкарване в задръстванията и висене пред лекарските кабинети. Защото трябва да занесете бележка, че детето не е в контакт с остри заразни болести /откъде да знам аз, личния лекар с кого е било в контакт?/; че няма паразити, въшки демек /нали има медицински сестри, които ги проверяват?/; и че е клинично здраво /така или иначе видимо болните се връщат при постъпването сутрин/. На всичко отгоре здравото дете трябва да виси заедно с болните пред кабинета, за да получи бележка, че е здраво, но то най-вероятно вече ще се е заразило.

f
Снимка: iStock

Масова практика е да се връщат деца с незначителни оплаквания. През зимата в групи от 25-30 деца са налични десетина малчугани. Никъде по света не се спира дете от детска градина за една проста хрема или че се е закашляло няколко пъти. Истински болно дете е това с температура, отпадналост и т.н.

Често течащият нос е нарушена хомеостаза (вътрешно равновесие), а не болест. Но явно страната ни е много богата щом се плащат ненужно милиони за болнични за гледане на деца само с течащи носове. Явно наредбите трябва да се променят, за да не се разпилява обществен ресурс и да се спестят много нерви и разноски на родителите. И да се премахне абсурдната ситуация в половината от работното си време лекарите да пишат бележки вместо да обърнат по-голямо внимание на малките си пациенти.

f
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти