8 въпроса, чиито отговори искаме да разберем в 8-ми сезон на „Игра на тронове“

8 въпроса, чиито отговори искаме да разберем в 8-ми сезон на „Игра на тронове“
Снимка: netinfo

Георги Петров

Измина точно една седмица от епичния завършек на седми сезон на „Игра на тронове“ и феновете са във вихъра на по-противоречиви чувства отвсякога. Всеки епизод провокира поляризиращи мнения и много спорове между разочаровани и екзалтирани фенове, литературни пуристи и телевизионни фанатици и всевъзможни други комбинации от човешки типажи.

Но независимо от коя страна на своеобразната барикада сте вие или вашите приятели, едно нещо обединява почти всички участници в тези полемики: всички те ще очакват и ще гледат финалния осми сезон на „Игра на тронове“. Въпросите, които очакват своя отговор, са безброй, но ето осем измежду тях, заради които нямаме търпение за последните шест епизода от хитовия сериал:

1. Каква роля ще изиграе Бран Старк в големия финал?

След пътуване, което беше толкова продължително, че персонажът дори отсъстваше изцяло от един от сезоните на сериала, Бран Старк най-после се завърна в Зимен хребет, по-енигматичен и всезнаещ отвсякога. Е, може би не толкова всезнаещ – все пак Сам Тарли трябваше да му разкрие, че Джон Сноу всъщност е законно кръстеният наследник на Железния трон Егон Таргариен, а не южно копеле.

Дотук обаче единствената функция на Бран и неговите свръхестествени способности в действието на сериала е да прави разкрития от миналото – е, освен ако не броим склонността му през седми сезон да шокира с реплики всички около себе си, начело със сестра си Санса. Във въздуха виси въпросът как Бран може да помогне във финалния апокалиптичен конфликт с армията на Нощния крал и Белите бродници.

Дали ще има грандиозен сблъсък на умове и воли между младия Старк и Нощния крал? Или пък Бран ще използва способността си да се вселява във всякакви зверове, за да участва пряко в битките? Доста популярност придоби и теорията, че самият Бран всъщност е Нощният крал! Искаме отговорите на тези въпроси тук и сега, но ще ги научим в осми сезон.

2. Как и къде ще ударят Белите бродници?

Темпото в „Игра на тронове“ е един от най-дискутираните и критикувани аспекти от сюжетното действие. Диалогът и случващото се на екрана рядко пояснява по колко време минава между отделните сцени, което води до някои абсурдни парадокси.

Снимка: netinfo

Преди няколко години гледахме в продължение на два сезона как Джайм Ланистър и Бриен от Тарт пътуват от Речните земи до Кралски чертог, докато се опознават, променят и, в случая на горкия Кралеубиец, губят крайници. В последния сезон видяхме герои да се телепортират на тройно по-големи разстояние, и то по няколко пъти в рамките на един-единствен епизод! Нали в този сериал само Денерис Таргариен има дракони, на които може да лети?!

В последния епизод от седми сезон неизбежното се случи и армията на Нощния крал прекоси Вала, за да навлезе във Вестерос. Съмнявам се обаче, че ще им трябват още седем сезона, за да стигнат до Зимен хребет. Или, ако вземем за пример темпото на придвижване на сър Давос, до Кралски чертог или дори до Дорн, ако щете. Къде ще паднат тежките удари, къде ще се проведат големите битки и докъде ще продължи инвазията на мъртъвците?

3. Кой е жив и кой е мъртъв на Север?

Берик Дондарион и любимият на всички остроумен дивак Тормунд бяха показани на Вала, докато Нощният крал го срутваше с новия си дракон. Живи ли са те, след като гигантската ледена структура пропадна? Ако са, какъв ефект могат да имат върху действието? Могат ли да поведат страничен рейд срещу армията на Белите бродници?

Снимка: netinfo

Северът обаче не се изчерпва с Вала – в Зимен хребет един от най-големите злодеи за всички седем сезона на сериала, Петир Бейлиш „Кутрето“, най-сетне срещна смъртта си в опит да надхитри всички живи членове на семейство Старк. Сега лицето му е в колекцията на Аря Старк и можем само да предполагаме как  малката професионална убийца ще използва дегизировката си като една от най-влиятелните политически фигури във Вестерос.

4. Докъде ще стигне героизмът на Джайм Ланистър?

Седем сезона метаморфоза, узряване и себеосъзнаване стигнаха до своята кулминация във финала на седми сезон, когато Джайм Ланистър най-накрая изостави сестра си Церсей, за да се присъедини към войната срещу мъртъвците на север. Окончателно ли е решението на Кралеубиеца? Изостави ли той единствената жена, която някога е обичал през живота си?

По всичко личи, че това е точно така, което на свой ред повдига въпроса с какво ще допринесе едноръкият рицар във Великата война? След смъртта на фигури като Станис Баратеон и Тивин Ланистър, Джайм е най-опитният и вещ военен стратег във Вестерос. А дали ще видим отново до него и верния му смъртоносен наемник Брон? Всеизвестен факт е, че един Ланистър винаги си плаща дълговете.

Снимка: netinfo

5. Ще има ли мач за титлата в тежка категория между Хрътката и Планината?

„Помниш ме, нали? О, да, помниш ме. Сега си по-грозен и от мен. Какво са ти направили? Няма значение. Нещата не свършват така за теб, братко. Ти знаеш кой идва за теб. Винаги си знаел.“

Е, Флойд Мейуедър, Конър МакГрегър и Джон Сина могат да си ходят вкъщи. При всичките им умения на микрофона и способността им регулярно да привличат милиони зрители на схватките си, надали някой от тях е държал по-ефикасна реч от Сандор Клегейн. Себе си ли визира Хрътката, когато говори за човека, който „идва“ за Планината? Ако ли не, за кого става въпрос? Едно нещо е сигурно: гигантският телохранител на Церсей Ланистър няма да си отиде без грандиозен сблъсък за финал на живота му.

Снимка: netinfo

6. Лъже ли Церсей Ланистър за бременността си?

Вариантите за отговор на този въпрос са толкова много, че може да се напише цяла статия, посветена само на тях. Пророчеството, с което започна пети сезон на сериала и което дотук дефинира живота на Церсей, гласи, че тя ще има три деца и ще види как всяко от тях умира. Ако кралицата наистина е бременна, това означава, че тя няма да доживее раждането на четвъртото си дете.

Много по-вероятен вариант е бременността просто да е блъф от страна на Церсей, с който тя да иска да убеди брат си Тирион във фалшивата си искреност и да задържи Джайм близо до себе си. Във второто направление кралицата вече се провали. А нека не забравяме и последната част от пророчеството за нея: тя трябва да падне мъртва от ръката на собствения си брат. Дали това ще е Джайм или Тирион? За отговора на този въпрос предполагам, че не просто ще трябва да изчакаме осми сезон, а самият му финал.

Снимка: netinfo

7. А бременна ли е една друга кралица след финала на седми сезон?

Единственото нещо, което Джон Сноу не каза, след като Денерис Таргариен му съобщи, че е прокълната да няма деца, беше „Приемам предизвикателството“. Дългоочакваната любовна сцена между двамата беше гарнирана с не дотам неочакваното разкритие, че Джон всъщност е легално роден и кръстен Таргариен, което превърна сексуалния му акт с Денерис в кръвосмешителен и направи самият него в истинския наследник на Железния трон.

След като седем сезона се стремеше и се подготвяше да се върне във Вестерос, за да седне на трона (и обявяваше всичките си титли около 55 000 пъти, за всеобщо раздразнение на зрителите), това надали ще се хареса на Денерис. Каква ще са комбинираните разкрития от любовната афера между двамата и разкритието, че Джон Сноу всъщност е Егон Таргариен? Не знаем, но е сигурно, че ще имат огромен ефект върху сюжетното действие.

Снимка: netinfo

8. Кой в крайна сметка ще седне на Железния трон?

Седем сезона „Игра на тронове“ не спря да сервира на зрителите си шокираща смърт след шокираща смърт, а Великата война едва сега започва. Джон/Егон ли ще се окаже на трона накрая? Или пък той ще умре геройски в битка с Нощния крал и леля му Денерис ще изпълни мечтата си?

Дали Церсей в крайна сметка няма да надхитри всички? Или пък Санса, Аря и Бран Старк ще се окажат управляващите фигури в Кралски чертог, след като показаха достатъчно политическа съобразителност, за да надвият дори Кутрето?

Снимка: netinfo

По дяволите, това е „Игра на тронове“ – може ли пък накрая Нощният крал да се окаже на престола в столицата?! Знаем, че сериалът ще има предистории и продължения – може пък „Битката за Есос“ да е първото от тях и да разказва за борбата на Свободните градове, където Денерис се подвизаваше през първите шест сезона от сериала, срещу Белите бродници, превзели Вестерос!

Бонус въпрос: Кога всъщност ще дойде осми сезон?! Обявете го най-накрая, НВО! Зимата на планетата Земя идва и ни трябва поне тази новина, за да се топлим през нея.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти