5 сигурни признака, че детето ще боледува

дете болно
Снимка: Istock

Който почивал, почивал. Лятото свърши и детето тръгва на детска ясла/градина. Красивият морски залез тутакси се заменя с кашлица, а вълните със сополи. Това е положението, ако сте късметлия ще изкарате зимата само с 3-4 леки настинки за разлика от постоянните посетители в лекарските кабинети. Но ако сте допуснали следните грешки, със сигурност ще попаднете във втората, боледуващата група.

Основната грижа още от раждането е да не настине детето. Нашите деца се обличат така, сякаш живеем в пещери без отопление. Дори в жегата ако духне лек ветрец веднага се слага допълнителна дрешка. Децата ни са претоплени, изнежени и затова често боледуват. Заблуда е, че на бебето му е студено защото са хладни крайниците и нослето. Това се дължи на несъвършеното кръвообръщение, в първите дни след раждането крайниците са дори леко синкави.

дете болно
Снимка: Istock

Единственият начин да се разбере какво му е на детето е да се поставим на негово място – с топъл памперс, чорапки, завивки и т.н. Ще заврите, нали? И какво ще стане ако малко му е студено? Нищо, опасността идва от вирусите, от болните хора около детето, а не от студа. Известно е на всички, че закалените деца рядко боледуват. Адекватното обличане е най-естественото закаляване.

Детето не се отлепя от телефона и таблета. Факт е, че още преди проходилката децата вече ползват телефона като евтина бавачка. В по-късна възраст положението става безнадежно, няма сила, която да откъсне детския нос от екрана. Обездвижването е сигурен сигнал за проблеми, освен, че влияе негативно на скелетно-мускулната система, то е фатално и за имунитета.

дете болно
Снимка: Istock

За да достигнат елементите на имунната система до всички органи е необходимо добро кръвоснабдяване. То пък се осъществява от работещите мускули, които обаче бездействат пред телефоните. Ако искате здрави деца намерете начин да ги откъснете от екраните и да се движат и спортуват.

Детето не се храни рационално. Тъпчете го с прехвалени хранителни добавки и витамини, в които никой не знае какво има, тъй като не са лекарства и не подлежат на контрол. Единственият ефект е успокоение на родителската съвест, демек правим нещо за детето. Децата имитират възрастните - като тях постоянно гледат в телефоните и също като тях се хранят неправилно.

Ако детето не се храни с прясна домашна храна, плодове, зеленчуци, ще сте редовен клиент в аптеката. Доказано е, че сладкото пристрастява. Колкото по-късно включите в менюто лъскавите лакомства, толкова по-добре. Захарта благоприятства възпалението, води до ферментация в сомашно - чревния тракт, микрофлората се променя и имунитетът страда.

дете болно
Снимка: Istock

Наследствеността също играе роля, но значението й е силно преувеличено. Дори родителите да са боледували като малки, не е задължително и детето да е болнаво. Ролята на отглеждането, закаляването и правилното хранене играят по-значима роля от наследствеността, сочат последни проучвания.

И да не забравяме емоционалния статус. Вечно притеснените, тревожни, сприхави родители травмират психически детето и то боледува. И това не са алабализми, а чиста химия – при положителни емоции се отделят хормони, които подпомагат имунната система, а в тревожна обстановка превес имат хормоните на стреса, които сриват имунитета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти